skład / składniki
metoda gotowania
wraz z nadejściem zimnej pogody jesteśmy coraz bardziej podatni na przeziębienia i nie zawsze chcemy od razu zastosować poważne leki. Nasi pradziadkowie w leczeniu różnych chorób uciekali się do pomocy natury. W szczególności zioło szałwii było stosowane w leczeniu przeziębień i chorób wirusowych.
szałwia jest naturalnym środkiem antyseptycznym, zawiera witaminy i minerały oraz ma korzystny wpływ na organizm człowieka. A substancja salwina, która jest jego częścią, jest znana jako naturalny antybiotyk. Ponadto napoje szałwiowe od dawna są stosowane jako środek wykrztuśny na suchy kaszel. Skuteczność szałwii na przeziębienie tłumaczy się obecnością w niej olejków eterycznych o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwdrobnoustrojowych. W połączeniu z mlekiem ten napar ziołowy jest naprawdę karetką pogotowia dla zapalenia tchawicy, zapalenia krtani, zapalenia oskrzeli, chorób strun głosowych i innych chorób układu oddechowego.
przygotowanie szałwii z mlekiem wcale nie jest trudne. Musisz przestrzegać kilku prostych instrukcji, a wszystko się ułoży.
weź czyste małe emaliowane naczynie i wlej tam suchą szałwię. Emaliowany pojemnik nie pozwoli na utlenienie produktu i zachowa wszystkie korzystne właściwości szałwii. Zagotuj wodę i zalej nią trawę. Przykryj pojemnik szałwią i pozostaw na 25 minut. Następnie odcedź napar z szałwii przez sitko do parzenia i dodaj do niego przegotowane mleko. Po schłodzeniu napoju do ciepłego stanu włóż do niego miód i dobrze wymieszaj. W przypadku braku miodu można użyć cukru, aby nadać napojowi słodki smak, ale miód jest nadal preferowany. Sprawi, że herbata będzie jeszcze zdrowsza i smaczniejsza. Ponadto, aby złagodzić ból gardła, w razie potrzeby do gotowego napoju można dodać trochę masła.
przygotowanie herbaty z szałwią i mlekiem najlepiej spożywać na ciepło w małych porcjach w ciągu dnia.
dobrego zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Szałwia sucha - 315 kcal/100g