to olejki eteryczne, bioflawonoidy, garbniki, witaminy PP i P oraz Salvin – antybiotyk roślinny.
w Rosji szałwia jest znana głównie jako roślina lecznicza. Jest warzony na stany zapalne w jamie ustnej, gardle, nerkach, pęcherzyku żółciowym i pęcherzu moczowym, przy zapaleniu żołądka o niskiej kwasowości, konsumpcji, wrzodach żołądka, zapaleniu oskrzeli. Liście szałwii mają działanie przeciwdrobnoustrojowe w stosunku do szczepów Gram-dodatnich bakterii. Najprostsze i najtańsze lecznicze
przepisy na szałwię
są. Herbata jest przygotowywana z 1 stół.łyżki surowców na 2 szklanki wrzącej wody. Lek podaje się przez pół godziny i przyjmuje ćwierć szklanki 3 p. dziennie. Do naparu lub wywaru pobiera się 2-3 łyżki suszonych liści szałwii na pół litra wrzącej wody. Napar z szałwii będzie gotowy po 45 minutach, a wywar – po 15 minutach gotowania w łaźni wodnej. Zastosuj te lecznicze & laquo; Dania & raquo; z szałwii na ból gardła, choroby skóry, zapalenie dziąseł, zapalenie jamy ustnej, jako środek przeciwzapalny i antyseptyczny.
w medycynie stosuje się również dziki gatunek szałwii – szałwia muszkatołowa. Olejek eteryczny z niego służy do nadawania aromatu gałki muszkatołowej produktom alkoholowym i cukierniczym, drogim odmianom tytoniu.
w kuchniach narodowych krajów Europy Południowej tradycja dodawania świeżej i suszonej szałwii do żywności jest bardzo powszechna. Przepisy wspominają o tej przyprawie, gdy danie musi mieć pikantny, cierpki smak z goryczką. Szałwia przyprawiona
sałatki
i
zupy
, duszone warzywa i ryby,
dania z drobiu
, mięsa, dziczyzny, a nawet
desery
.
nie bój się eksperymentować – dodaj szczyptę tej przyprawy do startego sera lub nadzienia do ciasta, sosu lub omletu – możliwe, że nowy pikantny smak przypadnie Ci do gustu. Ponadto niektóre ciężkie potrawy, takie jak mięso z przyprawami szałwiowymi, wydają się lżejsze i delikatniejsze w smaku.
jednak zapach świeżej rośliny szałwii jest dość intensywny i należy go ostrożnie dodawać do jedzenia, aby go nie zepsuć.
dowiedz się nowych rzeczy o już znanych produktach i eksperymentuj & ndash; gotowanie w domu z szałwią!
243 kcal
1 hour10 minutes
Przygotuj pyszny obiad szybko i bez kłopotów! Wątróbka drobiowa z makaronem to
143 kcal
30 minutes
Naucz się przygotowywać oryginalny sos do dań z kurczaka! Wiele osób zna
181 kcal
1 hour
Cudowna opcja gotowania makaronu, spróbuj! Makaron escarole to świetny obiad dla
133 kcal
40 minutes
Przepyszne danie dwa w jednym: zarówno smaczne, jak i zdrowe! Polenta to
222 kcal
1 day1 hour45 minutes
Świetny przepis dla koneserów produktu takiego jak smalec! Spróbuj!
170 kcal
1 hour30 minutes
Prawdziwa rozkosz łączenia ciasta, dyni, sera, masła z szałwią! Jeśli kochasz
130 kcal
25 minutes
Świetne pożywne śniadanie dla miłośników pysznego jedzenia! Nie gotuję często
376 kcal
8 hours15 minutes
Tradycyjna zimna przekąska o orientalnym smaku! stanik-77 autor przepisu
60 kcal
1 hour
Pożywne i przyjemne dla oka-zachwyci każdego degustatora! Annelly autor przepisu
82 kcal
1 hour
Pikantność tej zupy wprowadzi w ekstazę nawet najbardziej nastrojowych smakoszy!
171 kcal
1 hour20 minutes
Świetne danie na rodzinny obiad i goście mogą spróbować. Błędnie uzna ricottę za
351 kcal
20 minutes
Makaron z przyprawami i orzechami można jeść bez wyrzutów sumienia! Jedzenie to
129 kcal
40 minutes
Przyjemne danie rybne z nutami cytrusowymi! Flądra smażona w piekarniku to dość
330 kcal
25 minutes
Niezwykle soczyste mięso w chrupiącej panierce serowej! Panierowana wieprzowina
236 kcal
45 minutes
Danie z serca Włoch na twoim stole. Saltimbocca w tłumaczeniu z włoskiego
156 kcal
40 minutes
Cudownie pyszne mięso z jasnym i bogatym sosem! Filet z piersi na patelni zmusi
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Drugie danie
- Mięso i produkty mięsne
- Ser
- Warzywa
- Dania z makaronem
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Alkohol
- Szałwia
- Z papryką
- Pietruszka
- Sól
- Masło
- Zakupione wino
- Gotowanie
- Smażenie
- Na patelni
- Drugie z mięsa
- Z podrobów
- Mięso drobiowe
- Z twardego sera
- Kurczak z warzywami
- Z cebula
- Bez jajek
- Z makaronu produkty