skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. W wysokiej, wąskiej szklance umieść ćwiartkę limonki, pokrojoną w plastry. Dodaj liście szałwii. Zamień lód w kruszonkę: w tym celu kostki lodu można zmielić w robocie kuchennym za pomocą mocnych, ostrych noży lub owinąć ręcznikiem kuchennym i pobić wałkiem do ciasta lub młotkiem do mięsa.
Krok 2:
2. Dodaj kilka łyżek pokruszonego lodu do szklanki i rozgnieć madlerem. Madler to plastikowy lub Drewniany tłuczek barmański, który wyciska sok ze świeżych owoców, jagód lub ziół bezpośrednio w naczyniu serwującym koktajl. Jeśli nie masz go pod ręką, możesz zrobić łyżkę stołową.
Krok 3:
3. Dodaj lód do krawędzi szklanki. Delikatnie wlej sok gruszkowy. Możesz użyć świeżo wyciśniętego lub zapakowanego soku; w pierwszym przypadku sok może wymagać osłodzenia nieco więcej niż gotowy z opakowania.
Krok 4:
4. Dodaj trochę syropu cukrowego-dosłownie pół łyżeczki-i delikatnie wymieszaj łyżką barową. Syrop można jednak w ogóle nie dodawać, ale po prostu dodać do szklanki wody gazowanej.
Krok 5:
5. Udekoruj gotową lemoniadę liśćmi szałwii lub cienkim półkolistym plasterkiem limonki, sadząc go na krawędzi szklanki. I podawaj natychmiast-ze słomką lub po prostu jak zwykła domowa lemoniada wylana z dzbanka.
podstawą tego przepisu jest metoda przygotowania bezalkoholowego Mojito, tylko zamiast mięty występuje tutaj szałwia. Stosunek soku do wody można zmienić według smaku. Miłośnicy słodkich napojów mogą dodać odrobinę syropu cukrowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Limonka - 16 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Soda - 48 kcal/100g
- Szałwia świeża - 58 kcal/100g