AD. Znali goździk w starożytnych Chinach, gdzie był używany głównie do odświeżania oddechu.
proszek goździkowy może być spożywany jako herbata i razem z owocami i warzywami. Goździki pomogą złagodzić ból, poradzić sobie z suchym kaszlem (jeśli żujesz razem z pastylką do ssania), bólem zęba (w postaci olejku goździkowego) i przeziębieniem (używanym do inhalacji).
olejek goździkowy
to kolejna ważna pochodna goździków. Jest częścią miejscowych żeli drażniących, przeciwwstydnych, przeciwbólowych i maści, jest stosowany w stomatologii jako składnik tymczasowych wypełnień, a także jako środek odstraszający owady.
w gotowaniu
przepisy z goździkami
to różne marynaty (grzyby, owoce i jagody, ryby), mięso mielone, buliony i sosy. Przyprawa do potraw mięsnych może składać się na przykład z goździków i pieprzu, przyprawa do słodkich potraw - z goździków i cynamonu.
w przemyśle cukierniczym, konserwowym i kiełbasianym stosuje się również mieszanki przypraw, które zawierają goździki. Przepisy na potrawy, których smak można urozmaicić goździkami, nie da się policzyć: faszerowany Krab,
kurczak, babeczka dyniowa i
koktajle, ciasteczka imbirowe,
kalmary, ciasto wiśniowe i & hellip; do nieskończoności.
goździki doskonale oddają swój pikantny smak i aromat zarówno gorącym, jak i zimnym potrawom. Jednak w podwyższonej temperaturze aromat wkrótce ulatnia się. Dlatego konieczne jest przestrzeganie zasady: im wyraźniejszy aromat musisz uzyskać w rezultacie, tym później połóż przyprawy.
pamiętaj, że gorzki Składnik smaku goździków w alkoholu wyróżnia się silniej.
goździki należy przechowywać w zamkniętym naczyniu jako całość (w mielonym - jego aromat jest tracony dość szybko).
dlatego-nie tracimy zapachu goździków! Gotowanie w domu & ndash; ze smakiem i zapachem!
104 kcal
1 hour30 minutes
Najlepsza opcja obiadowa dla dzieci i dorosłych! Proste i przydatne!
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Drugie danie
- Mięso i produkty mięsne
- Warzywa
- Słodkie
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Czosnek
- Goździk
- Liść laurowy
- Z papryką
- Pietruszka
- Sól
- Koperek
- Dania z olejem roślinnym
- Woda
- Koncentrat pomidorowy
- Duszenie
- Przepisy na Wolnowar
- Duszone warzywa
- Drugie z mięsa
- Drugie z kapusty
- Mięso w powolnej kuchence
- Wędliny
- Z marchwi
- Z kapusty
- Z cebula
- Bez jajek
- Przepisy bezmleczne
- Cukier