herbata pomarańczowa

pyszna, aromatyczna, tonizująca i orzeźwiająca herbata! Wiele osób lubi herbaty z różnymi dodatkami, smakują przyjemniej. Ale nie zawsze można polegać na dobrej wierze producenta, mam nadzieję, że w składzie są naturalne dodatki, a nie barwniki i aromaty. Naturalna herbata jest łatwa do zrobienia w domu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
20 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy: czarna herbata liściasta bez smaku, pomarańcza, cukier (jeśli nie ma alergii do smaku, cukier można zastąpić miodem), cynamon, goździki. Do smaku można dodać takie składniki jak imbir, gałka muszkatołowa aby uzyskać bardziej pikantny smak i efekt rozgrzewający.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj pomarańczę, usuń skórkę na drobnej tarce. Najważniejsze jest, aby nie dotykać białej skórki pomarańczy, w przeciwnym razie doda smaku napoju goryczy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij sok z miąższu pomarańczy, przefiltruj go przez gazę lub sitko z małymi komórkami, aby kawałki miąższu nie dostały się do napoju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby smak herbaty został w pełni ujawniony, musisz postępować zgodnie z małą sztuczką. Po pierwsze, czajnik lub inne naczynia do parzenia herbaty powinny być wykonane ze szkła lub ceramiki. Po drugie, czajnik przed zaparzeniem herbaty należy zalać wrzącą wodą i wytrzeć do sucha. Do czajnika wkładamy kilka łyżeczek herbaty liściastej na jedną filiżankę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kilka goździków i szczyptę mielonego cynamonu. Lepiej jest użyć cynamonu nie gotowego proszku, ale zetrzeć odpowiednią ilość z całego patyczka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj skórkę pomarańczową do czajnika do pozostałych składników. Dodaj pół łyżeczki cukru (cukier na tym etapie jest potrzebny do całkowitego ujawnienia aromatu przyprawami).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorącą wodę do czajnika (gorąca, ale nie stroma wrząca woda, jest to również ważne, w przeciwnym razie większość składników odżywczych, zawartych w składnikach napoju, mogą umrzeć). Wodę należy natychmiast wlać Nie pełny czajnik, ale tylko jedną trzecią. Przykryj czajnik pokrywką i pozostaw na 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po określonym czasie zaparzenia herbaty, i wszystkie przyprawy dały herbacie swój smak i aromat, dodaj czajnik gorącą wodą do góry. Wlej sok wyciśnięty z pomarańczy do filiżanek i dodaj do niego pomarańczową herbatę. Okazuje się, że jest to bardzo przyjemny napój nasycony smakiem z nutami cytrusowymi, który dobrze gasi pragnienie, a nawet nasyca i nie wymaga żadnych dodatków. Ale herbatę można podawać z dowolnym ciastem lub deserem. Miłego picia herbaty!

pomarańcza nie tylko nasyci napój cytrusowym aromatem, ale sprawi, że będzie zdrowy dzięki właściwościom, które posiada: wysoka zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, spowalnia proces starzenia,
witamina A pomaga zachować młodość, piękno skóry i zdrową cerę, witamina B działa kojąco na układ nerwowy.
goździki są szeroko stosowane nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Ma takie właściwości, jak leczenie chorób gardła, ARI, normalizuje trawienie,
eliminuje kolkę komorową, łagodzi napięcie nerwowe. Ale jak każdy lek, taką herbatę należy spożywać z umiarem, nie często i nie w dużych ilościach. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, więc może zaszkodzić osobom z problemami żołądkowymi. Również przedawkowanie przeciwutleniaczy zawartych w pomarańczy negatywnie wpływa na pracę nerek i wątroby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy