skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Żurawinę należy najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę, aby napój był smaczniejszy.
Krok 2:
Rozmrożone jagody opłucz pod zimną bieżącą wodą. Pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3:
Możesz zetrzeć żurawinę na dwa sposoby-za pomocą blendera lub drewnianego tłuczka. Pierwsza metoda jest szybsza, druga lepiej zachowuje witaminy. Mam dość twardą odmianę żurawiny, więc nie wziąłem jej tłuczka, użyłem blendera.
Krok 4:
Teraz musisz wycisnąć sok z miętowej żurawiny. Aby to zrobić, weź gazę, złóż ją na kilka warstw i wyciśnij sok małymi porcjami. Ostrożnie, Gaza może pęknąć pod zbyt dużym naciskiem, będziesz musiał długo myć kuchnię (na podstawie osobistych doświadczeń).
Krok 5:
Włóż powstały sok do lodówki.
Krok 6:
Pozostałe wytłoczki zalej zimną wodą i podpal. Wlać cukier.
Krok 7:
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę, nie dłużej. Pozostaw patelnię z przyszłym napojem owocowym do ostygnięcia.
Krok 8:
Schłodzony napój owocowy należy odcedzić. Możesz przez sito, możesz przez gazę.
Krok 9:
Pozostaje wymieszać gotowaną bazę ze świeżym sokiem. Możesz podać na stole.
aby napój był jak najbardziej zdrowy, możesz użyć miodu zamiast cukru. Należy go dodać do już schłodzonego napoju owocowego, aby zachować wszystkie korzystne właściwości miodu. Ale to znaczy, jeśli nie jesteś na to uczulony. Morse jest również wytwarzany bez obróbki cieplnej. Aby to zrobić, wytłoczki po prostu miesza się ze schłodzoną przegotowaną wodą, filtruje napój i miesza z sokiem. W przypadku napoju owocowego lepiej kupić małe jagody, większe odmiany są suche i nie ma z nich zbyt wiele soku, chociaż są mniej kwaśne, dobrze nadają się dla dzieci. Lepiej jest przechowywać gotowy napój owocowy w szklanym pojemniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g