skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Zrobimy nalewkę jedną z szybkich metod bimbru na skorupce orzecha włoskiego, próbkę można usunąć po tygodniu od rozpoczęcia gotowania. Bimber do przygotowania takiego napoju należy użyć mocnego co najmniej 50 stopni. Przygotujemy surowce, czyli skorupkę orzecha włoskiego. Ta ogromna ilość wyrzutu, która pozostaje po zjedzeniu orzechów włoskich, jest doskonałą podstawą do przygotowania napoju leczniczego.
Krok 2:
Skorupki i przegrody orzechów włoskich są dokładnie myte, wielokrotnie zmieniając wodę, połowę surowców układamy na blasze do pieczenia i suszymy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż zaczną pękać. Wlej drugą połowę skorupy wrzącą wodą i pozostaw na pięć minut, spuść wodę, powtórz procedurę jeszcze kilka razy.
Krok 3:
Następnie włóż skorupkę orzecha włoskiego do szklanego pojemnika i napełnij bimber, aby całkowicie zakrył surowiec. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać miód, aby nadać napojowi słodycz lub pachnące zioła (mięta, tymianek, rumianek) lub przyprawy (cynamon), ale musisz uważać na takie dodatki, aby nie przyćmić głównego aromatu orzecha włoskiego.
Krok 4:
Zamykamy Pojemnik nylonową lub gumową pokrywką i usuwamy w ciemne, chłodne miejsce na tydzień, nalewkę należy wstrząsnąć dwa razy dziennie.
Krok 5:
Po określonym czasie przefiltruj napój przez gazę złożoną w kilku warstwach i wlej do szklanych butelek. Usuwamy nalewkę do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu nalewka może być przechowywana przez dość długi czas.
Krok 6:
Taki napój można podawać jako środek trawienny lub jako dodatek do posiłku lub stosować jako lek.
orzech jest bardzo przydatny, jest bogaty w witaminy A, B, E, C, P i inne przydatne substancje i aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka. Zawiera jod, niezbędny w przypadku problemów z tarczycą. Pierwiastki śladowe: cynk, potas, magnez, fosfor, zawarte w orzechach, są przydatne do wzmocnienia układu sercowo-naczyniowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g