kwas brzozowy z jęczmieniem

orzeźwiający napój dla dobra Twojego organizmu! Kwas brzozowy nauczył mnie robić babcia, zawsze okazuje się bardzo smaczny napój. Zbieramy duże partie i przechowujemy kwas chlebowy w piwnicy. Ale jeśli rodzina nie jest duża, możesz zrobić trzylitrowy słoik na próbę, a jeśli ci się spodoba, więcej. I nie mam wątpliwości, że napój ci się spodoba)
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 D 20 min

1. Przede wszystkim przefiltruj sok przez sito (wyłóż sito gazą w 2-3 warstwach), pozostaw w chłodnym miejscu na kilka dni (stałem przez 2 dni).

2. Smażyć jęczmień na suchej patelni (bez dodatku oleju) na piękny złoty kolor.

3. Rozłóż ziarna jęczmienia w soku brzozowym i pozostaw do zaparzenia w ciepłym pomieszczeniu.

4. Po czterech dniach kwas chlebowy jest filtrowany, butelkowany. Przechowywać w piwnicy lub w lodówce.

pij dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sok brzozowy - 24   kcal/100g
  • Jęczmień - 288   kcal/100g

Podobne przepisy