herbata jabłkowo-cynamonowa

świetna herbata owocowa na domowe przyjęcie herbaciane! Na wieczorną rodzinną herbatę idealna jest herbata z jabłkami i cynamonem. Zapach jabłka przywoła miłe wspomnienia lata, a zapach pikantnego cynamonu pomoże Ci się rozgrzać i rozweselić. Pyszna, aromatyczna i bardzo zdrowa herbata!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
10 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić herbatę, umyj jabłko, pokrój je na 4 części i usuń rdzeń. Następnie pokrój jabłko w kliny, włóż do chochli i zalej wodą. Umieść kadzi na ogniu i zagotuj. Gotuj jabłka przez 2-3 minuty, przykryj i zdejmij z ognia. Odstaw na 10-15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas zaparzania jabłek przygotuj naczynia do parzenia herbaty. Zalej go wrzącą wodą i wlej trochę herbaty. Ta może być przynajmniej czarną, przynajmniej zieloną herbatą. Używam zaparzacza do czarnej herbaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj laskę cynamonu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy jabłka się zaparzą, zagotuj je ponownie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś jabłka do naparu i zalej gorącym wywarem jabłkowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj i daj herbacie czas na zaparzenie. Zajmie to 7-10 minut. Wlej gotową herbatę do przygotowanych kubków i podawaj. Do smaku możesz słodzić herbatę. Aby to zrobić, użyj cukru lub miodu. Ale dodaj miód, gdy herbata trochę ostygnie, aby nie straciła swoich zdrowych właściwości. Uzupełnij herbatę plasterkiem cytryny. Miłego picia herbaty!

liczba składników w przepisie jest przybliżona. W końcu każdy lubi herbatę o określonej mocy. Do herbaty można dodać przyprawy, takie jak goździki, anyż, kardamon.
jabłka, najlepiej wziąć aromatyczne odmiany.
taka aromatyczna herbata może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zimą będzie działać rozgrzewająco, a latem można dodać kilka kawałków lodu, aby uzyskać chłód.
aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz dodać trochę kwiatów rumianku lub lipy do herbaty podczas parzenia.
podawaj taką herbatę do ciast i ciast, ciasteczek i cukierków. Albo po prostu tak.
taka herbata przypadnie do gustu tym, którzy podążają za figurą.Normalizuje pracę przewodu pokarmowego, usuwa toksyny, poprawia nastrój i korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Pikantny, owocowy aromat tej herbaty jabłkowej nie pozostawi nikogo obojętnym.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g

Podobne przepisy