skład / składniki
metoda gotowania
1. Do przygotowania cydru potrzebujemy miękkich owoców najbardziej kwaśnej odmiany.
gruszki sortujemy, obieramy ze strąków nasion i łodyg, kroimy owoce na kawałki.
2. Zmiel przygotowane owoce za pomocą maszynki do mięsa, zamieniając je w kleik.
3. Mieszamy powstałą masę z cukrem, przenosimy do butelki, dodajemy rodzynki (w butelce powinno być wolne miejsce, aby zachodziły reakcje, a ciecz nie uciekała przez krawędź).
4. Przykryj butelkę gazą i pozostaw do fermentacji (dzięki rodzynkom zacznie się szybko).
5. Gdy masa zacznie fermentować, przefiltruj ją przez gazę, ostrożnie wyciśnij fusy (już ich nie potrzebujemy), wlej do suchego pojemnika i zainstaluj migawkę wody. Instalujemy pojemnik w piwnicy lub w piwnicy, głównym warunkiem jest chłód i ciemność.
6. Po około półtora miesiąca fermentacja się skończy, co oznacza, że cydr należy wlać do czystych butelek, po odcedzeniu i oczyszczeniu napoju z osadu. Zamykamy butelki korkami i pozostawiamy w piwnicy (piwnicy) na kolejne 3 miesiące, umieszczając je w pozycji poziomej.
ciesz się zdrowiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g