skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Wszystkie części rośliny można wykorzystać do przygotowania nalewki, ale uważa się, że większość składników odżywczych znajduje się w korzeniu łopianu. Konieczne jest wykopanie korzeni późną jesienią, od końca września do mrozów, w tym czasie naziemna część rośliny zaczyna obumierać, dając wszystko, co przydatne korzeniom.
Krok 2:
Oczyszczamy korzeń łopianu z ziemi, dokładnie myjemy. Pocieramy korzeń tarką, jeśli jest zbyt twardy, można go po prostu podzielić na cienkie włókna lub drobno pokroić nożem. Korzeń łopianu wkładamy do szklanego pojemnika i napełniamy wódką. Ważne jest, aby używać wysokiej jakości produktu zakupionego od zaufanego producenta jako bazy alkoholowej.
Krok 3:
Zamykamy Pojemnik kapronową lub gumową pokrywą łopianu i umieszczamy w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej pozostawić na miesiąc. Co tydzień pojemnik z nalewką należy wstrząsnąć.
Krok 4:
Następnie przefiltruj płyn z butelki przez sitko i gazę, wlej nalewkę do szklanej butelki.
Krok 5:
Nalewka jest gotowa, lepiej przechowywać ją w lodówce. Nalewka na łopian okazuje się bardzo gorzka w smaku, więc niektórzy ludzie, jeśli nie ma alergii, dodają trochę miodu do nalewki. Ale ponieważ nalewka na łopian jest używana jako lek, w umiarkowanych dawkach, można ją po prostu pić wodą lub innym słodkim napojem.
na przykład, aby wzmocnić odporność i poprawić metabolizm, nalewkę pije się łyżeczką 2-3 razy dziennie. Napój ten zaleca się również stosować na przeziębienia, choroby przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, krwawienie z dziąseł i inne problemy w jamie ustnej, bóle stawów, zapalenie stawów, choroby nowotworowe, wysypki, trądzik i cyraneczki. Jednak taką nalewkę można stosować nie tylko wewnętrznie, ale także wcierać w cebulki włosów, aby je wzmocnić i lepiej rosnąć. Nalewka ma wszystkie te właściwości dzięki dużej zawartości witamin A,C, B, E, P w korzeniu łopianu, olejku eterycznego bardanowego o właściwościach antyseptycznych, białka i kwasów organicznych, garbników.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wódka - 235 kcal/100g
- Korzenie - 32 kcal/100g