Nalewka z czarnej porzeczki w domu

jasne, pachnące, łatwe do picia i swobodne! Nalewka z czarnej porzeczki to specjalna wódka z dodatkiem świeżych lub mrożonych jagód. Możesz przygotować go na przyszłość, aby zadowolić gości zimą. Nalewka jest słodko-kwaśna, o oszałamiającym aromacie porzeczki!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
200 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 D 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki? Przygotuj produkty według listy. Zamiast mięty możesz wziąć melisę. Porzeczki można stosować zarówno świeże, jak i mrożone. Jeśli masz zamrożony, rozmroź go wcześniej. Umyj cytrynę, zalej wrzącą wodą, osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz i posortuj czarne porzeczki, zwłaszcza jeśli są świeże, świeżo zebrane lub zakupione. Usuń wszystkie resztki roślin: gałązki, liście. Przenieś jagody do odpowiedniego naczynia i zetrzyj je tłuczkiem do stanu puree. Jeśli chcesz szybciej, użyj blendera. Pamiętaj tylko, że nie powinieneś być zbyt puszysty, w przeciwnym razie trudno będzie Ci później przefiltrować gotowy napój.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z cytryny odetnij skórkę i dodaj do posiekanych porzeczek. Skórkę należy bardzo ostrożnie odciąć, aby nie złapać zbyt dużej ilości białego miąższu, ponieważ jest gorzka i może zepsuć cały napój.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier do masy jagodowej. Weź pod uwagę, że ilość cukru można regulować w górę lub w dół, w zależności od tego, jak kwaśna lub słodka jest twoja jagoda. Zależy to również od tego, jaką słodycz preferujesz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś porzeczki do butelki, w której planujesz zaparzyć nalewkę. Pozostaje wlać wszystko wódką i wstrząsnąć napojem, aby cukier się rozpuścił.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby dodać świeżości przyszłemu napojowi, dodałem kilka listków świeżej mięty. Aby wydobyć cały swój zapach, lekko zetrzyj liście mięty rękami. Zamknij butelkę i pozostaw w ciemnym miejscu na 5 do 20 dni. Następnie przefiltruj nalewkę przez kilka warstw gazy i jest gotowa do użycia!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku!  

pobrałem próbkę z nalewki piątego dnia. Podobało mi się wszystko: i moc, i doskonały kolor, i cukier w sam raz, i niesamowity smak porzeczki i bogaty aromat i lekka nuta cytrusów.
proponuję podawać go jako aperitif lub jednocześnie z gorącymi daniami mięsnymi. Moim zdaniem Likier porzeczkowy dobrze komponuje się z kebabem wieprzowym i drobiowym, a także z kebabem rybnym.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy