skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki? Przygotuj produkty według listy. Zamiast mięty możesz wziąć melisę. Porzeczki można stosować zarówno świeże, jak i mrożone. Jeśli masz zamrożony, rozmroź go wcześniej. Umyj cytrynę, zalej wrzącą wodą, osusz.
Krok 2:
Opłucz i posortuj czarne porzeczki, zwłaszcza jeśli są świeże, świeżo zebrane lub zakupione. Usuń wszystkie resztki roślin: gałązki, liście. Przenieś jagody do odpowiedniego naczynia i zetrzyj je tłuczkiem do stanu puree. Jeśli chcesz szybciej, użyj blendera. Pamiętaj tylko, że nie powinieneś być zbyt puszysty, w przeciwnym razie trudno będzie Ci później przefiltrować gotowy napój.
Krok 3:
Z cytryny odetnij skórkę i dodaj do posiekanych porzeczek. Skórkę należy bardzo ostrożnie odciąć, aby nie złapać zbyt dużej ilości białego miąższu, ponieważ jest gorzka i może zepsuć cały napój.
Krok 4:
Dodaj cukier do masy jagodowej. Weź pod uwagę, że ilość cukru można regulować w górę lub w dół, w zależności od tego, jak kwaśna lub słodka jest twoja jagoda. Zależy to również od tego, jaką słodycz preferujesz.
Krok 5:
Przenieś porzeczki do butelki, w której planujesz zaparzyć nalewkę. Pozostaje wlać wszystko wódką i wstrząsnąć napojem, aby cukier się rozpuścił.
Krok 6:
Aby dodać świeżości przyszłemu napojowi, dodałem kilka listków świeżej mięty. Aby wydobyć cały swój zapach, lekko zetrzyj liście mięty rękami. Zamknij butelkę i pozostaw w ciemnym miejscu na 5 do 20 dni. Następnie przefiltruj nalewkę przez kilka warstw gazy i jest gotowa do użycia!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku!
pobrałem próbkę z nalewki piątego dnia. Podobało mi się wszystko: i moc, i doskonały kolor, i cukier w sam raz, i niesamowity smak porzeczki i bogaty aromat i lekka nuta cytrusów.
proponuję podawać go jako aperitif lub jednocześnie z gorącymi daniami mięsnymi. Moim zdaniem Likier porzeczkowy dobrze komponuje się z kebabem wieprzowym i drobiowym, a także z kebabem rybnym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g