skład / składniki
metoda gotowania
na każde 5 szklanek dżemu potrzebujesz trzylitrowego słoika.
włóż dżem do wysterylizowanego pojemnika i napełnij ryż (koniecznie nie umyty). Drożdże lekko rozcieńczamy wodą, a także wysyłamy do słoika. Następnie dodaj wodę do brzeczki w częściach, za każdym razem zagniatając mieszaninę czystą drewnianą łyżką. Dodaj wodę do" ramion " puszki.
pozostaw słoik w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu na 8 dni. Następnie wlej wino do czystego słoika, załóż gumową rękawiczkę i wyślij ponownie, aby fermentowało w ciepłe i ciemne miejsce. Czas fermentacji zależy od koloru wina: gdy tylko stanie się przezroczysty, napój jest gotowy. Zwykle proces trwa półtora miesiąca.
młode wino jest filtrowane i smakowane. Jeśli napój jest kwaśny, dodaj cukier w ilości 20 g na litr płynu i wyślij "dobroć" na 72 godziny (również w ciepłym i ciemnym miejscu, pod rękawicą).
gotowe wino wlewa się do szklanych butelek i przechowuje w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g