wino gruszkowe

pyszny naturalny domowy napój alkoholowy! Prawdziwe domowe aromatyczne i bardzo przyjemne w smaku wino gruszkowe jest łatwe do zrobienia w domu. Taki napój okaże się nie tylko znacznie lepszy niż produkt sklepowy, ale także bardziej budżetowy, zwłaszcza jeśli gruszka rośnie w Twoim ogrodzie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 20 g
81 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 90 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Gruszka może być używana do robienia domowego wina zarówno zakupionego w sklepie, jak i uprawianego na swojej stronie. Najważniejsze jest to, że owoce są dobrze dojrzałe, słodkie i pachnące, świeże i bez zepsucia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj owoce gruszki, pokrój na kilka części, skóry nie można usunąć, Wytnij tylko rdzeń ze strąkiem nasion.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowaną gruszkę zmiel blenderem w puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przez bardzo drobno sito lub gazę wyciśnij sok. Ciasto może być używane do pieczenia lub innych potraw do woli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej czystą przefiltrowaną wodę do rondla, dodaj cukier. Podpalamy. Gotuj syrop, ciągle mieszając, aby cukier nie przypalił się do dna patelni. Wlej sok gruszkowy, gotuj przez około pięć minut, mieszając łyżką. Wyłącz ogień, pozwól mieszaninie nieco ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej przygotowany kęs wina do szklanych pojemników, zostaw miejsce na fermentację. Zamykamy pojemniki z winem pokrywkami z uszczelką wodną lub gumową rękawicą, w jednym z palców robimy dziurę igłą. Wino umieszczamy w ciepłym, ciemnym miejscu do fermentacji przez miesiąc. Po zakończeniu fermentacji: rękawica opróżnia się, na dnie pojawi się osad, a brzeczka stanie się przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wino jest filtrowane przez gazę złożoną z kilku warstw, smakujemy, w razie potrzeby można rozpuścić cukier. Butelkujemy wino do szyi, aby nie było utleniania podczas interakcji z tlenem. Butelki są zatkane i czyszczone w ciemnym, chłodnym miejscu do dojrzewania, najlepiej przez 3-6 miesięcy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ale jeśli chcesz spróbować szybko, możesz dodać do napoju trochę mocnego alkoholu, na przykład wódki lub alkoholu. Taki dodatek sprawi, że wino będzie mocniejsze, ale jego smak nie będzie tak bogaty i jasny. Bez mocowania Siła wina okaże się 10-12 stopni, a wino będzie przechowywane przez około 3 lata w chłodnej piwnicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy