ciasto śmietanowe jest podstawą ulubionych ciast i ciast śmietanowych w naszym kraju i poza nim. Ale możesz z niego upiec dowolne inne wypieki, ponieważ przepis na ciasto na śmietanie jest uniwersalny. W rzeczywistości wszystko, co jest wkładane do piekarnika w postaci ciasta, można ugotować na tym produkcie mlecznym: ciasta i bułki, placki i kulebyaki, pieczone naleśniki i serniki, babeczki i ciasta, manniki i zapiekanki.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto śmietanowe:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
śmietana | 210 | 2.8 | 20 | 3.2 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
ciasto na śmietanie, płynne czy strome?
główną cechą ciasta kwaśnego jest to, że po ugotowaniu rzadko jest suche. Jeśli w przepisie jest tłuszcz lub olej, pieczenie prawie na pewno zachwyci soczystością, bujnością i delikatnością. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiedni przepis na ciasto ze śmietaną.
płynne ciasto śmietanowe jest idealne do ciast z galaretką, pączków smażonych na maśle, babeczek w foremkach i ciast z kwaśną śmietaną. Nie trzeba go rozwałkować ani wypoziomować przed pieczeniem. Wewnątrz możesz dodać dowolny wypełniacz: warzywa i grzyby, owoce i jagody, dżem i śmietanę. Możesz to zrobić zarówno przed, jak i po wysłaniu do piekarnika. Odmiany: biszkopt, galaretka, miękkie drożdże.
strome ciasto na kwaśnej śmietanie jest podstawą kręconych ciast, strukturalnych ciasteczek. Może być kruchy, łuszczący się, drożdżowy. Pierwsze dwa są chłodzone przed gotowaniem, drugie, wręcz przeciwnie, jest utrzymywane w cieple do proofingu.
pięć najszybszych przepisów na ciasto śmietanowe:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto z galaretką na majonezie | 10 min | 317 | +12 |
ciasto na kwaśnej śmietanie | 10 min | 301 | +35 |
ciasto do pizzy na patelni | 10 min | 323 | +32 |
ciasto z galaretką na śmietanie i majonezie | 10 min | 264 | +201 |
proste ciasto do pizzy na kwaśnej śmietanie | 10 min | 227 | +253 |
porady :
- kwaśna śmietana nie powinna być płynna ani rozwarstwiona
- rozwarstwioną śmietanę przed użyciem należy ugniatać - włożyć do gazy i zawiesić, aby nadmiar wilgoci w szkle