ciasto drożdżowe na śmietanie

można z niego zrobić dowolne wypieki, słodkie i pikantne! To ciasto drożdżowe na kwaśnej śmietanie w wypiekach okazuje się niezwykle smaczne! Na jego podstawie możesz przygotować ciasta i ciasta z dowolnym wybranym nadzieniem!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 73 % 41 g
252 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto drożdżowe na śmietanie? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito. To napełni go tlenem i usunie istniejące grudki mąki. Dzięki przesianej mące gotowe wypieki są bardziej przewiewne. Wcześniej wyjmij śmietanę z lodówki, aby miała czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej. Weź ciepłą (ale nie gorącą) wodę do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź wygodną, przestronną miskę. Połącz cukier i suche drożdże w misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłą wodę do miski, wymieszaj i odstaw na 5-8 minut. Jest to konieczne, aby drożdże w cieście zaczęły działać szybciej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wyślij sól i jajko do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przygotowaną śmietanę do miski. Możesz trochę podgrzać śmietanę w kuchence mikrofalowej. Najważniejsze, żeby nie była zimna. Zimny Składnik spowolni pracę drożdży, a ciasto wzrośnie gorzej. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo wlewaj przesianą mąkę do miski i zagniataj ciasto. Na początku wygodnie jest użyć drewnianej szpatułki do ugniatania, a następnie zagnieść ciasto rękami. W zależności od konsystencji gotowego ciasta mąka może potrzebować mniej lub więcej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto na kwaśnej śmietanie na drożdżach jest miękkie, delikatne i nie przykleja się do rąk. Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto idealnie pasowało! Możesz go ugniatać i zacząć piec ciasta lub ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zrobiłam smażone placki. Ciasto w środku jest miękkie i porowate. Gotuj z przyjemnością!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy