skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto drożdżowe na śmietanie? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito. To napełni go tlenem i usunie istniejące grudki mąki. Dzięki przesianej mące gotowe wypieki są bardziej przewiewne. Wcześniej wyjmij śmietanę z lodówki, aby miała czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej. Weź ciepłą (ale nie gorącą) wodę do ciasta.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź wygodną, przestronną miskę. Połącz cukier i suche drożdże w misce.
Krok 3:
Wlej ciepłą wodę do miski, wymieszaj i odstaw na 5-8 minut. Jest to konieczne, aby drożdże w cieście zaczęły działać szybciej.
Krok 4:
Następnie wyślij sól i jajko do miski.
Krok 5:
Dodaj przygotowaną śmietanę do miski. Możesz trochę podgrzać śmietanę w kuchence mikrofalowej. Najważniejsze, żeby nie była zimna. Zimny Składnik spowolni pracę drożdży, a ciasto wzrośnie gorzej. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Krok 6:
Stopniowo wlewaj przesianą mąkę do miski i zagniataj ciasto. Na początku wygodnie jest użyć drewnianej szpatułki do ugniatania, a następnie zagnieść ciasto rękami. W zależności od konsystencji gotowego ciasta mąka może potrzebować mniej lub więcej.
Krok 7:
Gotowe ciasto na kwaśnej śmietanie na drożdżach jest miękkie, delikatne i nie przykleja się do rąk. Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 8:
Ciasto idealnie pasowało! Możesz go ugniatać i zacząć piec ciasta lub ciasta.
Krok 9:
Zrobiłam smażone placki. Ciasto w środku jest miękkie i porowate. Gotuj z przyjemnością!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g