ciasto galaretkowe na majonezie i kefirze

ciasto galaretkowe na majonezie i kefirze-porowate i miękkie. Ciasto galaretkowe na majonezie i kefirze to prosta wersja półsłodkiego ciasta. To ciasto nadaje się do wszelkich ciast galaretowych, zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem. Po przygotowaniu ciasta odstaw na chwilę-10-15 minut, aby wszystkie składniki "przyzwyczaiły się" do siebie - weszły w interakcję.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 55 % 24 g
244 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować galaretowate ciasto na majonezie i kefirze, weź następujące produkty: oczywiście te same, które pojawiają się w nazwie, kefir i majonez, mąka, jajka, sól, proszek do pieczenia i soda. Tak, w tym przypadku często pobierane są oba komponenty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir do głębokiej miski. Ugasić sodę w kefirze, a następnie wbić jajka do powstałej mieszanki jeden po drugim.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj majonez w tym samym czasie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem. Sól szczyptą soli, lepiej w tym przypadku wziąć małą sól - dobrze i szybko rozpuści się w cieście.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz kolej na mąkę: należy ją przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wszystko to można zrobić szybko tuż nad pojemnikiem z wyrabianym ciastem: przesiej mąkę, a następnie wlej proszek do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaje dobrze wymieszać powstałe ciasto galaretowe na majonezie i kefirze, aż będzie gładkie. Wlewam też trochę oleju słonecznikowego, aby ciasto łatwiej pozostawało w tyle za ściankami naczynia do pieczenia lub papierem do pieczenia, którym zwykle wybaczam formę. Tak, a ciasto okazuje się bardziej kruche z masłem.

ciasto galaretkowe na majonezie i kefirze jest bardzo popularne wśród kucharzy. Jest to dodatek majonezu, lepiej wziąć tłusty majonez, który nadaje wypiekom porowatość, miękkość, a czasem nawet kruchość z takiego ciasta - wtedy jest więcej majonezu niż kefiru. W tym przypadku stosuje się odpowiednio proporcje kefiru i majonezu 2: 1. Moim zdaniem jest to najbardziej optymalna proporcja-wypieki nie są tłuste i ukryte: miękkie, dziurkowane, lekko maślane (pokażę Ci to na przykładzie ciasta z ziemniakami i konserwami rybnymi w poniższym przepisie).

sukces pieczenia zależy od czasu pieczenia-czasami ciasto stwardnieje, szybko wyrośnie i zacznie się palić na wierzchu - może się wydawać, że jest gotowe, ale tak nie jest: zwykle ciasta z galaretką piecze się średnio co najmniej 40-50 minut (oczywiście w zależności od piekarnika i objętości ciasta). Dlatego nie spiesz się, aby otworzyć piekarnik, nawet trzymaj gotowe ciasto trochę w wyłączonym piekarniku, aby nie osiadło podczas gwałtownej zmiany temperatury.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy