skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować galaretowate ciasto na majonezie i kefirze, weź następujące produkty: oczywiście te same, które pojawiają się w nazwie, kefir i majonez, mąka, jajka, sól, proszek do pieczenia i soda. Tak, w tym przypadku często pobierane są oba komponenty.
Krok 2:
Wlej kefir do głębokiej miski. Ugasić sodę w kefirze, a następnie wbić jajka do powstałej mieszanki jeden po drugim.
Krok 3:
Dodaj majonez w tym samym czasie.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem. Sól szczyptą soli, lepiej w tym przypadku wziąć małą sól - dobrze i szybko rozpuści się w cieście.
Krok 5:
Teraz kolej na mąkę: należy ją przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wszystko to można zrobić szybko tuż nad pojemnikiem z wyrabianym ciastem: przesiej mąkę, a następnie wlej proszek do pieczenia.
Krok 6:
Pozostaje dobrze wymieszać powstałe ciasto galaretowe na majonezie i kefirze, aż będzie gładkie. Wlewam też trochę oleju słonecznikowego, aby ciasto łatwiej pozostawało w tyle za ściankami naczynia do pieczenia lub papierem do pieczenia, którym zwykle wybaczam formę. Tak, a ciasto okazuje się bardziej kruche z masłem.
ciasto galaretkowe na majonezie i kefirze jest bardzo popularne wśród kucharzy. Jest to dodatek majonezu, lepiej wziąć tłusty majonez, który nadaje wypiekom porowatość, miękkość, a czasem nawet kruchość z takiego ciasta - wtedy jest więcej majonezu niż kefiru. W tym przypadku stosuje się odpowiednio proporcje kefiru i majonezu 2: 1. Moim zdaniem jest to najbardziej optymalna proporcja-wypieki nie są tłuste i ukryte: miękkie, dziurkowane, lekko maślane (pokażę Ci to na przykładzie ciasta z ziemniakami i konserwami rybnymi w poniższym przepisie).
sukces pieczenia zależy od czasu pieczenia-czasami ciasto stwardnieje, szybko wyrośnie i zacznie się palić na wierzchu - może się wydawać, że jest gotowe, ale tak nie jest: zwykle ciasta z galaretką piecze się średnio co najmniej 40-50 minut (oczywiście w zależności od piekarnika i objętości ciasta). Dlatego nie spiesz się, aby otworzyć piekarnik, nawet trzymaj gotowe ciasto trochę w wyłączonym piekarniku, aby nie osiadło podczas gwałtownej zmiany temperatury.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g