marynata do steków wołowych

dzięki tej marynacie mięso pozostanie soczyste i delikatne!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 17 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
240 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 1 h

mięso staje się smaczniejsze i delikatniejsze, jeśli jest wstępnie marynowane. Istnieje wiele sposobów, aby to zrobić. Dla siebie odkryłem wspaniały przepis na marynatę w stylu śródziemnomorskim. Gotuje się szybko i łatwo, a mięso jest bardzo smaczne i piękne.

aby przygotować marynatę, musisz wymieszać ocet winny, sok z cytryny, przyprawy, wyciśnięty czosnek i sól. Następnie, ubijając mieszaninę, stopniowo dodawaj oliwę z oliwek. Schłodzić powstałą masę w lodówce w zamkniętym pojemniku. Polej wołowinę pokrojoną w steki schłodzoną marynatą. Lepiej zostawić mięso do marynowania na jeden dzień. Grilluj steki. Aby uzyskać złotobrązową skórkę, posmaruj mięso marynatą przez ostatnie 10 minut gotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy