marynata do steków wołowych
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
mięso staje się smaczniejsze i delikatniejsze, jeśli jest wstępnie marynowane. Istnieje wiele sposobów, aby to zrobić. Dla siebie odkryłem wspaniały przepis na marynatę w stylu śródziemnomorskim. Gotuje się szybko i łatwo, a mięso jest bardzo smaczne i piękne.
aby przygotować marynatę, musisz wymieszać ocet winny, sok z cytryny, przyprawy, wyciśnięty czosnek i sól. Następnie, ubijając mieszaninę, stopniowo dodawaj oliwę z oliwek. Schłodzić powstałą masę w lodówce w zamkniętym pojemniku. Polej wołowinę pokrojoną w steki schłodzoną marynatą. Lepiej zostawić mięso do marynowania na jeden dzień. Grilluj steki. Aby uzyskać złotobrązową skórkę, posmaruj mięso marynatą przez ostatnie 10 minut gotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g