Pyzy ziemniaczane białoruskie
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
z wieprzowiny i wołowiny zrobić mięso mielone. Sól, pieprz, dodaj jajko i drobno posiekaną cebulę. Wszystko dobrze zagnieść.
zetrzyj ziemniaki.
wymieszaj twaróg, ziemniaki, skrobię, mąkę i sól.
daje bardzo gęste ciasto.
jeśli ciasto nie łączy się w jedną bryłę, oznacza to, że ma mało wilgoci i trzeba dodać więcej ziemniaków.
nie trzeba dodawać wody ani jajek.
pokrój ciasto na kiełbaski, pokrój je na kawałki, zrób tortille o grubości 5-6 mm.
połóż mięso mielone na tortillach, uformuj soczewicę w węzły, uformuj kulki i usmaż na oleju roślinnym po obu stronach.
usmażone pyzy włożyć szczelnie do rondla, dodać trochę soli, włożyć liść laurowy, ziele angielskie i zalać gorącą przegotowaną wodą, aby pyzy były tylko pokryte.
dusić pyzy na małym ogniu przez 20-25 minut.
w tym czasie bulion prawie wszystko wchłonie, a pyzy staną się soczyste i delikatne.
podawaj pyzy ze śmietaną.
zetrzyj ziemniaki.
wymieszaj twaróg, ziemniaki, skrobię, mąkę i sól.
daje bardzo gęste ciasto.
jeśli ciasto nie łączy się w jedną bryłę, oznacza to, że ma mało wilgoci i trzeba dodać więcej ziemniaków.
nie trzeba dodawać wody ani jajek.
pokrój ciasto na kiełbaski, pokrój je na kawałki, zrób tortille o grubości 5-6 mm.
połóż mięso mielone na tortillach, uformuj soczewicę w węzły, uformuj kulki i usmaż na oleju roślinnym po obu stronach.
usmażone pyzy włożyć szczelnie do rondla, dodać trochę soli, włożyć liść laurowy, ziele angielskie i zalać gorącą przegotowaną wodą, aby pyzy były tylko pokryte.
dusić pyzy na małym ogniu przez 20-25 minut.
w tym czasie bulion prawie wszystko wchłonie, a pyzy staną się soczyste i delikatne.
podawaj pyzy ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g