Ciasto kruche na kefirze

magiczne ciasto do każdego domowego słodkiego ciasta! Kruche ciasto na kefirze to idealny przepis na ciasto na pierniki lub ciasteczka. Brak masła w przepisie sprawia, że jest to przepis dietetyczny i dość ekonomiczny. Przepyszne słodycze z produktów, które były w lodówce-prosty i szybki deser, który może zaskoczyć gości.
katesAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 66 % 41 g
313 kcal
IG: 2 / 2 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

jak zrobić kruche ciasto na kefirze? W osobnej misce ubij jaja kurze z cukrem, aż będą bujne, jednorodne bez ziaren cukru, a masa rozjaśni się i zwiększy objętość 2,5-3 razy. Dodaj olej roślinny do mieszanki i jeszcze raz dobrze ubij.

kefir (zawartość tłuszczu nie ma znaczenia, możesz wziąć swój ulubiony rodzaj) odcedź i lekko podgrzej do temperatury 25-30 stopni. Dodaj do niego proszek do pieczenia i sól.

przesiej mąkę pszenną, aby usunąć różne zanieczyszczenia i nasycić ją tlenem. Następnie gotowe produkty będą miękkie, delikatne i przewiewne.

dodaj kefir z sodą do mieszanki jajeczno-maślanej, delikatnie wymieszaj, aby rozpryski się nie rozpadły i zacznij dodawać porcje mąki. Ważne! Jego ilość będzie musiała być kontrolowana według własnego uznania, ponieważ jakość samego produktu i wielkość jaj oraz gęstość kefiru, oleju będą się różnić, co oznacza, że objętość mąki może się zmniejszyć lub zwiększyć od określonej w przepisie. Zacznij wyrabiać ciasto w misce widelcem lub trzepaczką, a gdy masa zgęstnieje i trudno jest już posługiwać się narzędziami pomocniczymi, połóż ciasto na stole posypanym mąką i kontynuuj ugniatanie rękami. Gotowe ciasto jest miękkie, elastyczne i nie przykleja się do rąk. Jeśli mąka nie wystarczy, musisz dodać trochę więcej.

rozwałkuj kruche ciasto na kefirze w kulkę i całkowicie zawiń w folię, Wyślij do lodówki na 20-30 minut, aby dojrzeć.

po określonym czasie wyjmij ciasto i zacznij kroić. Można z niego gotować proste ciasta, zwijając je w cukier puder lub zanurzając w syropie. I możesz wypełnić dowolnym mięsem mielonym (dżemem, dżemem, twarogiem z wanilią i rodzynkami) i przygotować pyszne pachnące ciasta.

smacznego!

wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy