skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kruche ciasto na kefirze? W osobnej misce ubij jaja kurze z cukrem, aż będą bujne, jednorodne bez ziaren cukru, a masa rozjaśni się i zwiększy objętość 2,5-3 razy. Dodaj olej roślinny do mieszanki i jeszcze raz dobrze ubij.
kefir (zawartość tłuszczu nie ma znaczenia, możesz wziąć swój ulubiony rodzaj) odcedź i lekko podgrzej do temperatury 25-30 stopni. Dodaj do niego proszek do pieczenia i sól.
przesiej mąkę pszenną, aby usunąć różne zanieczyszczenia i nasycić ją tlenem. Następnie gotowe produkty będą miękkie, delikatne i przewiewne.
dodaj kefir z sodą do mieszanki jajeczno-maślanej, delikatnie wymieszaj, aby rozpryski się nie rozpadły i zacznij dodawać porcje mąki. Ważne! Jego ilość będzie musiała być kontrolowana według własnego uznania, ponieważ jakość samego produktu i wielkość jaj oraz gęstość kefiru, oleju będą się różnić, co oznacza, że objętość mąki może się zmniejszyć lub zwiększyć od określonej w przepisie. Zacznij wyrabiać ciasto w misce widelcem lub trzepaczką, a gdy masa zgęstnieje i trudno jest już posługiwać się narzędziami pomocniczymi, połóż ciasto na stole posypanym mąką i kontynuuj ugniatanie rękami. Gotowe ciasto jest miękkie, elastyczne i nie przykleja się do rąk. Jeśli mąka nie wystarczy, musisz dodać trochę więcej.
rozwałkuj kruche ciasto na kefirze w kulkę i całkowicie zawiń w folię, Wyślij do lodówki na 20-30 minut, aby dojrzeć.
po określonym czasie wyjmij ciasto i zacznij kroić. Można z niego gotować proste ciasta, zwijając je w cukier puder lub zanurzając w syropie. I możesz wypełnić dowolnym mięsem mielonym (dżemem, dżemem, twarogiem z wanilią i rodzynkami) i przygotować pyszne pachnące ciasta.
smacznego!
wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g