kruche ciasto tworzy wspaniałe ciasta, otwarte i zamknięte, a także ciasta, ciasteczka i ciasta. Możesz dodać do niego dowolne słodkie wypełniacze w postaci suszonych owoców, świeżych jagód i owoców, orzechów, kandyzowanych owoców. Ciasto kruche (klasyczny przepis) zawiera następujące składniki:
- mąka
- Cukier
- masło lub margaryna
można dodać sodę i proszek do pieczenia, aby nadać wypiekom większą puszystość i miękkość. Produkty mleczne: kefir, mleko, śmietana, a także jajka-są obecne w wielu przepisach. Warunkiem jest, aby wszystkie produkty były chłodzone. Jest to konieczne, aby olej nie stopił się i nie oddzielił od całkowitej masy. W tym przypadku traci elastyczność i zdolność do zwijania.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto kruche:
produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
śmietana | 210 | 2.8 | 20 | 3.2 |
o tym, jak zrobić ciasto kruche, możesz dowiedzieć się w dowolnym z przepisów przedstawionych w tym katalogu. Zwykle masło, cukier i produkty zawarte w recepturze są mieszane. Następnie dodaje się mąkę, ale nie do końca tak, jak w przypadku innego ciasta. Należy go posiekać nożem wraz z masłem do takiego stanu, aż utworzy się okruch. Ostatni etap-okruchy są zbierane rękami w kulkę, lekko zagęszczane i zawijane w folię. Czyść na zimno przez pół godziny lub godzinę. Ugniatanie takiego ciasta nie jest konieczne, może to zepsuć.
kruche ciasto może być słodkie i pikantne. Pierwszy jest używany, jeśli potrzebujesz pieczenia, takiego jak ciasto, ciasto, ciasto. Drugi jest idealny do przekąsek w postaci tartletów i francuskich ciast typu quiche z otwartym nadzieniem warzywnym, mięsnym, grzybowym.
więc wybierz przepis na ciasto kruche ze zdjęciem i idź do kuchni.
pięć najszybszych przepisów na ciasto kruche:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
kruche ciasto na margarynie do ciasta | 15 min | 426 | +76 |
kruche ciasto na soczyście na śmietanie | 20 min | 361 | +72 |
kruche kruche ciasto na słodkie wypieki | 30 min | 461 | +274 |
kruche ciasto na margarynie | 40 min | 409 | +65 |
francuskie ciasto kruche | 50 min | 388 | +64 |
ile czasu upiec ciasto kruche?
czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika: elektrycznego czy gazowego, od jego jakości oraz obecności lub braku dodatkowych urządzeń i funkcji (np. konwekcja). Grubość ciasta i rozmiar nadzienia również wpływają na ten parametr. Średnio czas waha się od 8 do 40 minut. Temperatura-od 180C. ciasto wkłada się do już nagrzanego piekarnika schłodzonego.