skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Zaczynamy przygotowywać ciasto twarogowo-kruche od połączenia masła z twarogiem. Masło należy najpierw wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Krok 2:

Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli i wymieszaj.
Krok 3:

Twarożek i masło razem ugniatamy w plastyczną masę.
Krok 4:

Najpierw ugniataj widelcem, a następnie ręcznie.
Krok 5:

Dodaj mieszaninę mąki do masy twarogowo-maślanej i zagniataj ciasto.
Krok 6:

Formujemy grudkę z twarogu i kruchego ciasta i wkładamy do lodówki na 40 minut, można przykryć folią spożywczą lub ręcznikiem.
Krok 7:

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, kładziemy na posypanym mąką stole i zaczynamy formować produkty.
Krok 8:

Przed rozwałkowaniem podziel ciasto na 2 lub 3 części i rozwałkuj je osobno.
Krok 9:

Schłodzone ciasto twarogowo-kruche najlepiej przygotować ciasteczka lub ciasto z nadzieniem, rozwałkowując ciasto wałkiem do żądanej grubości. Na przykład w przypadku ciastek "kurze łapki" lub "chusteczek" należy je rozwałkować cienko, około 2 mm.
Krok 10:

Wytnij koła z rozwałkowanego ciasta.
Krok 11:

Zanurzamy koła z jednej strony w cukrze i składamy w 4 dodatkach, aby uzyskać Trójkąty.
Krok 12:

Z otwartej krawędzi na każdym trójkącie można wykonać nacięcie, tworząc "stopę".
Krok 13:

Układamy produkty z ciasta na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Krok 14:

Czas pieczenia ciasteczek z twarogu w piekarniku o temperaturze 180 stopni wynosi 25-30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g





