kruche ciasto twarogowe

ciasto ugniata się na twarogu i maśle bez cukru! Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo, twaróg przed ugniataniem Zwykle przerabiam widelcem. Możesz zmielić twaróg w maszynce do mięsa lub blenderze. Masło nie topi się, ale tylko doprowadza do miękkości, powinno stać się plastyczne do zmieszania z twarogiem. Często pieczę ciasteczka z twarogu i kruchego ciasta, używając mieszanki cukru ze skórką z cytryny, kruszonymi orzechami i cynamonem do nadzienia i posypania.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 12 g
tłuszcze 28 % 17 g
węglowodany 52 % 31 g
322 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczynamy przygotowywać ciasto twarogowo-kruche od połączenia masła z twarogiem. Masło należy najpierw wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Twarożek i masło razem ugniatamy w plastyczną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Najpierw ugniataj widelcem, a następnie ręcznie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mieszaninę mąki do masy twarogowo-maślanej i zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formujemy grudkę z twarogu i kruchego ciasta i wkładamy do lodówki na 40 minut, można przykryć folią spożywczą lub ręcznikiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, kładziemy na posypanym mąką stole i zaczynamy formować produkty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed rozwałkowaniem podziel ciasto na 2 lub 3 części i rozwałkuj je osobno.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzone ciasto twarogowo-kruche najlepiej przygotować ciasteczka lub ciasto z nadzieniem, rozwałkowując ciasto wałkiem do żądanej grubości. Na przykład w przypadku ciastek "kurze łapki" lub "chusteczek" należy je rozwałkować cienko, około 2 mm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wytnij koła z rozwałkowanego ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zanurzamy koła z jednej strony w cukrze i składamy w 4 dodatkach, aby uzyskać Trójkąty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z otwartej krawędzi na każdym trójkącie można wykonać nacięcie, tworząc "stopę".

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Układamy produkty z ciasta na natłuszczonej blasze do pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Czas pieczenia ciasteczek z twarogu w piekarniku o temperaturze 180 stopni wynosi 25-30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy