skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ponieważ mamy ciasto maślane, polecam najpierw ugotować ciasto. Aby to zrobić, podgrzej mleko do temperatury 40 stopni (w dotyku jest jak & quot; przyjemnie ciepło"), Dodaj cały cukier i suche szybko działające drożdże. Pozostaw w ciepłym miejscu (takim jak przykryta kuchenka mikrofalowa) na 15 minut.
Krok 2:
W tym czasie drożdże tworzą gęstą piankową czapkę na powierzchni mleka. To znaczy, że wszystko idzie zgodnie z planem. Jeśli piana się nie utworzyła, drożdże umarły, ciasto nie będzie się nim opierać. W takim przypadku będziesz musiał ponownie ugotować ciasto, być może nawet z drożdżami z innej partii.
Krok 3:
Wlej ciasto do miski o większej objętości. Dodaj tam sól i przenieś miękkie masło o temperaturze pokojowej. Aby masło było miękkie, wyjmij kawałek z lodówki w tym samym czasie, gdy zaczniesz gotować ciasto.
Krok 4:
Trzepaczką wymieszaj miksturę, aby masło trochę się rozłożyło.
Krok 5:
Ten przepis wykorzystuje mąkę pszenną najwyższej jakości. Przesiej dużą połowę objętości mąki do miski i wymieszaj ciasto.
Krok 6:
Oceń jego konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt płynne i mocno przylega do dłoni, stopniowo przesiewaj więcej mąki, uzyskując gładką, jednorodną konsystencję, dokładnie zagniatając ciasto. Ogólnie rzecz biorąc, ciasto ugniata się rękami przez co najmniej 15 minut, aż mąka odda cały gluten. Elektryczni pomocnicy kuchenni znacznie szybciej poradzą sobie z zadaniem wyrabiania ciasta.
Krok 7:
Nie przesadzaj z mąką! Gdy tylko ciasto przestanie mocno przylegać do rąk, mąka zostaje zatrzymana, ponieważ z powodu dużej ilości mąki pieczenie jest w końcu trudne. Następnie ciasto zbiera się w kulkę, miskę przykrywa ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostawia w ciepłym miejscu na około półtorej godziny na podejście.
Krok 8:
W tym czasie ciasto będzie odpowiednie, to znaczy znacznie zwiększy swoją objętość (co najmniej dwukrotnie).
Krok 9:
Następnie posmaruj dłoń kroplą oleju słonecznikowego i zmiażdż ciasto bezpośrednio w misce. Z powodu oleju ciasto nie przykleja się do dłoni. Złóż go z powrotem w kulkę i wyślij na kolejne dwadzieścia minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto będzie gotowe do formowania ciast i ostatecznego proofingu.
Krok 10:
Upiekłam ciasto z jagodami: z truskawkami, truskawkami i jagodami. Ale każde słone nadzienie odpowiednie do ciast również się tutaj sprawdzi.
z podanej liczby składników dostałem dwa proste ciasta o średnicy 18 cm.
ciasto maślane, pachnące, jak na mój gust trochę słodkie (można by dodać więcej cukru) i przywraca kształt po naciśnięciu.
powodzenia!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g