Kuczmachi po gruzińsku

gorąca i sycąca przekąska na świąteczną ucztę! Gorąca przekąska z kuchni gruzińskiej, obfita i aromatyczna dzięki dużej ilości przypraw. Ponadto przygotuj się z podrobów, co również dodaje potrawie swoistego aromatu. Kuczmachi przygotowuje się z podrobów wołowych, jagnięcych, a także można użyć podrobów z kurczaka. Jednak z kurczaka Lubię znacznie więcej. Przygotuj przystawkę bardzo szybko i podawaj na gorąco, posyp ziarnami granatu przed podaniem.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 24 % 5 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do przygotowania kuczmachi

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim musisz przygotować podroby. Oczyść żołądki. opłucz i grubo pokrój na 3-4 części. Usuń skrzepy krwi i tchawicę z serc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przepłucz wątrobę i pokrój na 3-4 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij sok z połowy granatu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej na rozgrzaną patelnię i złóż tam żołądki i serca, lekko usmaż.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sok z granatów do smażonych podrobów

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wino, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gdy podroby są duszone, posiekaj cebulę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć cebulę na oleju roślinnym oddzielnie od podrobów. Dodaj czosnek pod koniec smażenia

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiażdż każdy ząbek czosnku przed dodaniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj przyprawy do duszonych żołądków i serc. Wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj wątrobę i gotuj na wolnym ogniu z zamkniętym skrzydłem, kolejne 10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pod koniec gotowania dodaj smażoną cebulę. Wymieszaj, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp gotową przekąskę ziarnami granatu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g

Podobne przepisy