skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułki z awokado? Przygotuj jedzenie. Ryż weź specjalny do sushi. Jeśli tego nie znajdziesz, użyj zwykłego okrągłego, nie gotowanego na parze. Zamiast octu ryżowego możesz wziąć wino, białe.
Krok 2:
Rozpocznij gotowanie od ugotowania ryżu. Radzę zmierzyć go szklanką, aby łatwiej było policzyć wodę. Wlej ryż do rondla i bardzo dokładnie spłucz, aż będzie całkowicie czysta woda. Ta metoda pomoże ryżowi nie zamienić się w owsiankę podczas gotowania, ponieważ skrobia zostanie z niego zmyta. Napełnij umyte płatki czystą zimną wodą w stosunku 1: 1,5, teraz przyda się miarka ze szklanką. Dostałem szklankę ryżu, zalałem ją 1,5 szklanką wody.
Krok 3:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj. Po ugotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj ryż przez 10-13 minut, aż woda będzie pełna. Następnie wyjmij patelnię z pieca i pozostaw z zamkniętą pokrywką na kolejne 10 minut — w tym czasie resztki wody zostaną ostatecznie wchłonięte.
Krok 4:
Podczas gdy ryż się zestala, przygotuj sos octowy. Wlej sól, cukier do małej chochli, wlej ocet. Podgrzej wszystko razem na małym ogniu, aż będzie gorące. W takim przypadku kryształy soli i cukru powinny się rozpuścić.
Krok 5:
Przenieś ryż do przestronnej miski i zalej go gorącym octem. Odwróć ryż kilka razy szpatułką, ale nie mieszaj, aby się nie sklejał. Pozostaw ryż do ostygnięcia.
Krok 6:
Przygotuj nadzienie. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz. Pokrój miąższ na długie kostki.
Krok 7:
Pokrój również rybę w kostkę, taką samą wielkość jak awokado. Oprócz łososia odpowiedni jest pstrąg, Ket lub różowy łosoś.
Krok 8:
Gdy ryż ostygnie do stanu, w którym można go chwycić rękami, zacznij kręcić rolkami. Do tego potrzebujesz maty bambusowej. Używam słomianej serwetki przyciętej do rozmiaru arkusza nori i owiniętej folią spożywczą. Połóż arkusz nori na macie błyszczącą stroną do dołu. Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie ułóż ryż cienką warstwą, pozostawiając jedną krawędź wolną, około 1,5 cm.
Krok 9:
Mniej więcej na środku ryżu rozłóż cienki pasek wasabi. Użyłem chrzanu z dodatkiem wasabi, Nie czystego sosu, posmarowałem go więcej. Uważaj na zwykłe wasabi — jest bardzo ostre.
Krok 10:
Ułóż na wierzchu kostki awokado i ryby. Zwilż wolną krawędź nori palcem wodą.
Krok 11:
Za pomocą maty bambusowej ostrożnie owinąć warstwę w ciasną, ciasną rolkę.
Krok 12:
Ostrym nożem zanurzonym w wodzie pokrój rolkę na 6 lub 8 kawałków. Podobnie przekręć jeszcze dwie rolki.
Krok 13:
Podawaj bułki z sosem sojowym i marynowanym imbirem. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Wasabi - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g