bułki z awokado

pyszne, piękne, zdrowe, dla całej rodziny! Roladki z awokado to przepis, który w prosty i przystępny sposób opisuje, jak przygotować ulubione danie w domu. Proces jest tak zrozumiały, że poradzi sobie nawet początkujący. Do nadzienia używa się tylko dwóch składników-ryby i awokado.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 69 % 34 g
230 kcal
IG: 6 / 88 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki z awokado? Przygotuj jedzenie. Ryż weź specjalny do sushi. Jeśli tego nie znajdziesz, użyj zwykłego okrągłego, nie gotowanego na parze. Zamiast octu ryżowego możesz wziąć wino, białe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpocznij gotowanie od ugotowania ryżu. Radzę zmierzyć go szklanką, aby łatwiej było policzyć wodę. Wlej ryż do rondla i bardzo dokładnie spłucz, aż będzie całkowicie czysta woda. Ta metoda pomoże ryżowi nie zamienić się w owsiankę podczas gotowania, ponieważ skrobia zostanie z niego zmyta. Napełnij umyte płatki czystą zimną wodą w stosunku 1: 1,5, teraz przyda się miarka ze szklanką. Dostałem szklankę ryżu, zalałem ją 1,5 szklanką wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj. Po ugotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj ryż przez 10-13 minut, aż woda będzie pełna. Następnie wyjmij patelnię z pieca i pozostaw z zamkniętą pokrywką na kolejne 10 minut — w tym czasie resztki wody zostaną ostatecznie wchłonięte.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy ryż się zestala, przygotuj sos octowy. Wlej sól, cukier do małej chochli, wlej ocet. Podgrzej wszystko razem na małym ogniu, aż będzie gorące. W takim przypadku kryształy soli i cukru powinny się rozpuścić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś ryż do przestronnej miski i zalej go gorącym octem. Odwróć ryż kilka razy szpatułką, ale nie mieszaj, aby się nie sklejał. Pozostaw ryż do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz. Pokrój miąższ na długie kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój również rybę w kostkę, taką samą wielkość jak awokado. Oprócz łososia odpowiedni jest pstrąg, Ket lub różowy łosoś.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ryż ostygnie do stanu, w którym można go chwycić rękami, zacznij kręcić rolkami. Do tego potrzebujesz maty bambusowej. Używam słomianej serwetki przyciętej do rozmiaru arkusza nori i owiniętej folią spożywczą. Połóż arkusz nori na macie błyszczącą stroną do dołu. Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie ułóż ryż cienką warstwą, pozostawiając jedną krawędź wolną, około 1,5 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mniej więcej na środku ryżu rozłóż cienki pasek wasabi. Użyłem chrzanu z dodatkiem wasabi, Nie czystego sosu, posmarowałem go więcej. Uważaj na zwykłe wasabi — jest bardzo ostre.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż na wierzchu kostki awokado i ryby. Zwilż wolną krawędź nori palcem wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Za pomocą maty bambusowej ostrożnie owinąć warstwę w ciasną, ciasną rolkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrym nożem zanurzonym w wodzie pokrój rolkę na 6 lub 8 kawałków. Podobnie przekręć jeszcze dwie rolki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj bułki z sosem sojowym i marynowanym imbirem. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Wasabi - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy