skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe ciasto francuskie dla samsy? Odmierz potrzebne składniki. Lekko podgrzej wodę (około 40C). Weź mąkę pszenną nie niższą niż najwyższa klasa. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez sito. To wzbogaci go w tlen, ciasto będzie bardziej warstwowe, a wypieki będą dobrze rosły.
Krok 3:
Wlej ciepłą wodę do wygodnej, stabilnej miski. W wodzie rozpuść sól.
Krok 4:
Wlej około 3/4 przesianej mąki do wody, wymieszaj masę łyżką.
Krok 5:
Następnie dodaj mąkę w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami. Mąka może wymagać więcej lub mniej niż określona ilość, zależy to od jej właściwości. Dlatego skup się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
Zagniataj ciasto przez 5-6 minut, aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając mąkę. Ciasto jest gładkie, miękkie. Powinien dobrze zachować swój kształt, ale nie powinien być zbyt ciasny. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na stole na 10 minut. Poprawi to elastyczność glutenu i łatwiej będzie pracować z ciastem.
Krok 7:
Masło rozgnieć do uzyskania kremowej konsystencji, aby można je było łatwo nałożyć na ciasto.
Krok 8:
Wypoczęte ciasto podziel na 3 równe części.
Krok 9:
Zwiń każdą część w Kolobok i przykryj ręcznikiem przed wietrzeniem.
Krok 10:
Na posypanym mąką stole rozwałkuj część ciasta na prostokątną warstwę o grubości 1-2 mm.
Krok 11:
Posmaruj ciasto równomiernie cienką warstwą masła.
Krok 12:
Zwiń nasmarowaną warstwę w rolkę.
Krok 13:
Drugą część ciasta rozwałkuj podobnie. Aby rozwałkować warstwy ciasta w ten sam sposób, zostawiłem rolkę obok siebie i zorientowałem się na jej szerokość.
Krok 14:
Nasmaruj drugą rozwałkowaną warstwę olejem. Na dolnej krawędzi natłuszczonej warstwy umieść bułkę i zawiń ją w ciasto.
Krok 15:
Zrób to samo z ostatnią częścią ciasta: rozwałkuj, posmaruj olejem i zawiń powstałą bułkę w warstwę.
Krok 16:
Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny lub do zamrażarki na 30 minut.
Krok 17:
Uformuj samsę z schłodzonego ciasta i pokrój ją ostrym nożem lub cienką, mocną nicią, aby warstwy ciasta nie marszczyły się. Połóż kawałek ciasta na stole ciętym do góry i tylko w ten sposób rozwałkuj. Wtedy ciasto zachowa kruchość, a warstwy dobrze się otworzą podczas pieczenia. Rozwałkuj ciasto delikatnie, bez silnego nacisku, aby warstwy się nie rozerwały. Piec Samsa w temperaturze 190-200 ° C.
Krok 18:
Samsa z takiego ciasta jest warstwowa, z chrupiącą górną skórką. Miłego pieczenia!
domowe ciasto francuskie można przechowywać w zamrażarce do 30 dni. W dowolnym momencie, po rozmrożeniu, możesz upiec z niego pyszną samsę. Bardzo wygodne.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g