ciasto francuskie dla samsy w domu

najprostszy, najłatwiejszy przepis na ciasto francuskie! Ciasto francuskie na samsę jest niezwykle proste do wykonania w domu. Nie może być łatwiej! Nie trzeba go wielokrotnie schładzać i zwijać. Rezultat mile zaskoczy-pyszne, soczyste wypieki z chrupiącą skórką!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 68 % 38 g
274 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe ciasto francuskie dla samsy? Odmierz potrzebne składniki. Lekko podgrzej wodę (około 40C). Weź mąkę pszenną nie niższą niż najwyższa klasa. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez sito. To wzbogaci go w tlen, ciasto będzie bardziej warstwowe, a wypieki będą dobrze rosły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłą wodę do wygodnej, stabilnej miski. W wodzie rozpuść sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej około 3/4 przesianej mąki do wody, wymieszaj masę łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj mąkę w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami. Mąka może wymagać więcej lub mniej niż określona ilość, zależy to od jej właściwości. Dlatego skup się na konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniataj ciasto przez 5-6 minut, aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając mąkę. Ciasto jest gładkie, miękkie. Powinien dobrze zachować swój kształt, ale nie powinien być zbyt ciasny. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na stole na 10 minut. Poprawi to elastyczność glutenu i łatwiej będzie pracować z ciastem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masło rozgnieć do uzyskania kremowej konsystencji, aby można je było łatwo nałożyć na ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypoczęte ciasto podziel na 3 równe części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń każdą część w Kolobok i przykryj ręcznikiem przed wietrzeniem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na posypanym mąką stole rozwałkuj część ciasta na prostokątną warstwę o grubości 1-2 mm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj ciasto równomiernie cienką warstwą masła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń nasmarowaną warstwę w rolkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Drugą część ciasta rozwałkuj podobnie. Aby rozwałkować warstwy ciasta w ten sam sposób, zostawiłem rolkę obok siebie i zorientowałem się na jej szerokość.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nasmaruj drugą rozwałkowaną warstwę olejem. Na dolnej krawędzi natłuszczonej warstwy umieść bułkę i zawiń ją w ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zrób to samo z ostatnią częścią ciasta: rozwałkuj, posmaruj olejem i zawiń powstałą bułkę w warstwę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny lub do zamrażarki na 30 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Uformuj samsę z schłodzonego ciasta i pokrój ją ostrym nożem lub cienką, mocną nicią, aby warstwy ciasta nie marszczyły się. Połóż kawałek ciasta na stole ciętym do góry i tylko w ten sposób rozwałkuj. Wtedy ciasto zachowa kruchość, a warstwy dobrze się otworzą podczas pieczenia. Rozwałkuj ciasto delikatnie, bez silnego nacisku, aby warstwy się nie rozerwały. Piec Samsa w temperaturze 190-200 ° C.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Samsa z takiego ciasta jest warstwowa, z chrupiącą górną skórką. Miłego pieczenia!

domowe ciasto francuskie można przechowywać w zamrażarce do 30 dni. W dowolnym momencie, po rozmrożeniu, możesz upiec z niego pyszną samsę. Bardzo wygodne.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy