niesłodkie ciasto

proste i szybkie w przygotowaniu niesłodkie ciasto! Ciasto niesłodkie to ciasto wykonane z reguły bez jajek, mleka i masła. Ale nie musisz myśleć, że z takiego ciasta nie można upiec niczego poza chlebem, a produkty z takiego ciasta nie są smaczne i mdłe. Niesłodkie ciasto służy do pieczenia chleba, ciast, pizzy, a nawet ciastek. Niesłodkie wypieki są zawarte w menu osób, które są zmuszone zrezygnować ze zwykłego pieczenia z powodu jakichkolwiek problemów zdrowotnych i przestrzegania diet terapeutycznych, a także podczas postu, przestrzegania diety odchudzającej lub z innych powodów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 74 % 43 g
275 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy składniki na niesłodkie ciasto zgodnie z listą, jest ich niewiele i zawsze znajdą się u każdej troskliwej Pani Domu. Do szklanki wlej ciepłą wodę (podgrzaną do 36 stopni), dodaj cukier i łyżkę mąki pszennej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj składniki, aby cukier całkowicie się rozpuścił, mąka się rozproszyła. Dodaj suche drożdże, w razie potrzeby możesz użyć żywych drożdży. Wymieszaj mieszaninę, aby drożdże się rozdzieliły. Umieść szklankę z mieszanką w ciepłym miejscu na 15 minut. Ciepłe miejsce można nazwać miejscem w pobliżu grzejnika lub piekarnika w temperaturze 40 stopni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli drożdże są dobrej jakości i wszystko jest zrobione poprawnie, na powierzchni mieszaniny powinna pojawić się "Czapka" drożdży, oznacza to, że drożdże zostały aktywowane. Wlej mieszaninę drożdży do głębokiej miski. Wlej olej roślinny, dodaj sól. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną. Lepiej to zrobić wielokrotnie. Mąkę należy nasycić tlenem, aby poprawić jakość produktów z przygotowanego ciasta. Wsyp mąkę pszenną partiami do miski z płynem i zagniataj ciasto. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką w misce, gdy mieszanie stanie się trudne. Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno zebrać się w kulkę, stać się gładkie, elastyczne, przestać przyklejać się do dłoni. Włóż kulkę ciasta do miski, przykryj miskę ręcznikiem i umieść ponownie w ciepłym miejscu na czterdzieści minut. Po określonym czasie ciasto powinno się podnieść, ugniatać i pozwolić mu ponownie wzrosnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniatamy ciasto i przystępujemy do pieczenia z niesłodkiego ciasta. Musisz natychmiast upiec produkty z niesłodkiego ciasta, nie stój, w przeciwnym razie półfabrykaty z takiego ciasta zostaną pokryte suchą skórką na wierzchu, a pieczenie nie zadziała. Jeśli przygotowujesz ciasto do przyszłego użytku, musisz owinąć je folią spożywczą i włożyć do zamrażarki do pożądanego czasu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy