domowe ciasto filo

takie ciasto rozszerzy twoje możliwości kulinarne! Ciasto filo pochodzi z Grecji i obecnie zyskuje dużą popularność. Takie ciasto jest wyjątkowe, ponieważ przypomina kartki papieru, jest tak cienkie. Gotowanie z niego jest bardzo proste, arkusze ciasta są smarowane masłem lub olejem roślinnym i nadziewane nadzieniem, a aby warstwa ciasta była większa (jeśli wymaga tego przepis), po prostu układa się kilka arkuszy ciasta. Filo doskonale nadaje się do słodkich i pikantnych wypieków, a także można go smażyć z dowolnymi dodatkami.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 78 % 42 g
240 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić domowe ciasto filo, potrzebujemy najbardziej zwykłych składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce przesiej mąkę, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wodę z 2 łyżkami. l olej roślinny i 2 łyżeczki.ocet.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W mieszance mąki robimy dziurę, wlewamy tam płynną mieszaninę i zagniatamy ciasto. Jeśli nagle ciasto jest zbyt gęste, dodaj trochę wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniataj ciasto, aż uzyskasz gładką, miękką i elastyczną Kolobok. Podczas ugniatania ciasto można uderzyć o stół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel gotowe ciasto na 12 równych części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniataj każdą część w małe ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej 0,5 łyżki do głębokiego talerza.olej roślinny. Zanurz każdy kawałek w oleju i włóż do czystej miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj miskę iw tej formie pozostaw ciasto na 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po godzinie wyjmujemy po jednym kawałku ciasta i zwijamy (lub rozciągamy-tak będzie wygodnie), aż stanie się przezroczysty, im cieńszy będziesz mógł się rozwałkować, tym lepiej. Z gotowego ciasta pieczemy ciasta, bułki lub cokolwiek dusza zapragnie.

proces przygotowania ciasta jest dość pracochłonny, ale wynik jest tego wart. To prawda, że aby ciasto okazało się lepsze, potrzebujesz praktyki. Ciasto należy rozwałkować wystarczająco szybko, ponieważ zaczyna wysychać i staje się bardzo kruche. W razie potrzeby nie możesz rozwałkować ciasta, ale rozciągnąć, a następnie lekko nasmarować ręce olejem roślinnym i delikatnie rozciągnąć ciasto w różnych kierunkach. Ta opcja mi nie pasowała, ale możesz spróbować, może będzie Ci łatwiej.
i jeszcze jedno, może ktoś będzie zainteresowany przechowywaniem tego ciasta, znalazłem takie informacje, tylko od razu mówię, że nie zamroziłem tego ciasta, ale użyłem go od razu, więc nie wiem, czy ciasto zmieni się po rozmrożeniu.
jeśli przygotowujesz takie ciasto do długotrwałego przechowywania, połóż rozwałkowaną warstwę ciasta na arkuszu papieru do pieczenia i przykryj ją lekko wilgotnym ręcznikiem na wierzchu, aby ciasto nie wyschło. Ogólnie rzecz biorąc, podczas zwijania powinieneś mieć stos naprzemiennych warstw papieru i arkuszy ciasta, a najwyższa warstwa jest pokryta ręcznikiem. Gdy wszystko jest zwinięte, zwiń stos w rolkę (oczywiście sam ręcznik jest usuwany), dokręć go folią lub schowaj w torbie i włóż do zamrażarki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy