posiekane ciasto

dobry podstawowy przepis na domowe wypieki! Posiekane ciasto to świetny przepis na słodkie Ciasta, słone tarty, małe tartaletki ... Na podstawie posiekanego ciasta powstają wspaniałe Kishi! Przepis nie jest szczególnie skomplikowany technologicznie, ale może wymagać dużego wysiłku fizycznego. Konieczne jest schłodzenie posiekanego ciasta przed użyciem.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 62 % 42 g
368 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować posiekane ciasto, przygotuj niezbędne produkty: mąkę pszenną Premium, masło, lodowatą wodę, trochę soli i cukier granulowany. To niezbędne minimum produktów. W razie potrzeby do ciasta można dodać śmietanę lub miękki twaróg, jak w tym przypadku. W zależności od dalszego przeznaczenia do ciasta dodaje się nieco więcej granulowanego cukru lub dostosowuje się ilość soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj drobną sól i granulowany cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło (użyj dobrego masła, naturalnego, wysokiej jakości) i posiekaj ciasto na okruchy. Możesz to zrobić w dowolny sposób: umieszczając wszystkie produkty w misce procesora kuchennego, mieląc ręcznie, siekając nożem, tocząc na stole wałkiem do ciasta... Tak czy inaczej powinno być małe jednorodne okruchy mąki i masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż śmietanę do okruchów, wymieszaj. Teraz stopniowo dodając lodowatą wodę, zagniataj ciasto, aż uzyskasz jednorodną strukturę. Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Uformuj kulkę z powstałego ciasta, zawiń w folię spożywczą i wyślij do lodówki na 1 godzinę. Ciasto jest gotowe do dalszego użycia!

w większości przepisów takie lub podobne ciasto zaleca się zwinąć w kulkę przed włożeniem do lodówki. Na jednej z lekcji gotowania podobał mi się pomysł uformowania nie kulki, ale grubego spłaszczonego ciasta lub krążka. Tak więc ciasto schładza się szybciej, a ponieważ w przyszłości nadal jest rozwałkowane, będzie to nieco łatwiejsze i szybsze. Mam nadzieję, że ten pomysł znajdzie zastosowanie w Twojej kuchni!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy