pod wieloma względami margarynę można uznać za kompletny zamiennik masła. Na przykład przepisy kulinarne, w których musisz dodać
masło, mogą bezpiecznie używać margaryny. Zwłaszcza kremowa margaryna sprzedawana w papierowym opakowaniu.
margaryna jest również używana do robienia kanapek. Istnieje tzw
margaryna kanapkowa
, który łatwo rozprowadza się na chlebie. W przeciwieństwie do masła margaryna kanapkowa ma mniej kalorii i wcale nie zawiera białka zwierzęcego ani tłuszczu. Ponadto margaryna kanapkowa nie kruszy się po rozprowadzeniu.
Kiedy w 1813 roku Michel Chevreul odkrył tak zwany kwas margarynowy i pojawiła się margaryna. Jednak wtedy nie stał się jeszcze produktem spożywczym. Stało się to znacznie później, w latach sześćdziesiątych XIX wieku. Napoleon trzeci, cesarz Francji, ogłosił, że przyznaje nagrodę kucharzowi, który wynalazł godny zamiennik masła. Pragnienie cesarza wynikało przede wszystkim z tego, że armia francuska i biedne warstwy ludności kraju potrzebowały tanich produktów spożywczych. A masło było wtedy dla wielu nie na to stać.
do nowoczesnej margaryny często oprócz tłuszczów roślinnych można również dodawać tłuszcze zwierzęce. Na przykład mleko w proszku lub serwatka mleczna. Jednak w tym przypadku w składzie margaryny na opakowaniu będzie to koniecznie wskazane.
314 kcal
40 minutes
Prosty i szybki przepis na przaśne ciasto z kurczaka! Kurnik to pyszne ciasto z
381 kcal
1 hour
Prosty, pyszny, Kruchy, na wakacje i na co dzień! Kruche tarte ciasto z dżemem
249 kcal
3 hours
Pyszne i satysfakcjonujące domowe wypieki! Mężczyźni to docenią!