kruche ciasto drożdżowe

świetna baza do ciastek, ciast, pasztecików i ciastek! Ciasto kruche i drożdżowe to jedna z najbardziej wszechstronnych podstaw do różnych wypieków. Można z niego upiec wypieki zarówno ze słodkim, jak i pikantnym nadzieniem. Takie ciasto jest przygotowywane dość prosto, Proces jest podobny do przygotowania ciasta drożdżowego, ale należy pamiętać, że ciasto jest również kruche, które nie lubi długiego ugniatania, w przeciwnym razie krucha struktura gotowego produktu nie okaże się. Jeśli procedura przygotowania ciasta jest dokładnie przestrzegana, ciasto będzie posłuszne w pracy, a otrzymasz bardzo smaczne, bujne i miękkie produkty.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 30 % 18 g
węglowodany 57 % 35 g
322 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta. Każda gospodyni prawdopodobnie ma swój własny przepis na przygotowanie ciasta kruchego i drożdżowego i różnią się one nieco od siebie. Rozważ jeden z najprostszych sposobów przygotowania takiego ciasta. Margarynę zmiękczoną w temperaturze pokojowej (można użyć masła) wymieszać z przesianą mąką pszenną i zmielić składniki na drobne okruchy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłe mleko do szklanki, dodaj cukier, mieszaj, aż cukier się rozpuści i dodaj suche drożdże. Ponownie wymieszaj i odłóż na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka kurze wbijamy do miski z mieszanką mąki, dodajemy sól. Mieszać. Jeśli planujesz pieczenie słodkich produktów z takiego ciasta, dodaj cukier do smaku. W przypadku produktów z niesłodzonym nadzieniem wystarczy ilość cukru dodana do mieszanki drożdżowej. Do pieczenia ciasteczek do ciasta można dodać wanilinę lub inne pikantne dodatki, orzechy, suszone owoce i inne dodatki do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszankę mleczno-drożdżową do miski z mąką i zagniataj ciasto. Jeśli wydaje się, że jest mało mąki, ciasto jest płynne, dodaj trochę mąki. Długie zagniatanie ciasta nie jest konieczne, aby nie stało się ciasne, a produkty z niego twarde. Głównym zadaniem jest zebranie ciasta w kulkę o jednolitej konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto jest gotowe do pieczenia. Z takiego ciasta można piec ciasta i ciasta z różnymi nadzieniami. Po uformowaniu półfabrykatów z ciasta nie trzeba ich stawiać w przeciwieństwie do zwykłego ciasta drożdżowego, ale należy je natychmiast wysłać do rozgrzanego piekarnika. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy