skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta. Każda gospodyni prawdopodobnie ma swój własny przepis na przygotowanie ciasta kruchego i drożdżowego i różnią się one nieco od siebie. Rozważ jeden z najprostszych sposobów przygotowania takiego ciasta. Margarynę zmiękczoną w temperaturze pokojowej (można użyć masła) wymieszać z przesianą mąką pszenną i zmielić składniki na drobne okruchy.
Krok 2:
Wlej ciepłe mleko do szklanki, dodaj cukier, mieszaj, aż cukier się rozpuści i dodaj suche drożdże. Ponownie wymieszaj i odłóż na bok.
Krok 3:
Jajka kurze wbijamy do miski z mieszanką mąki, dodajemy sól. Mieszać. Jeśli planujesz pieczenie słodkich produktów z takiego ciasta, dodaj cukier do smaku. W przypadku produktów z niesłodzonym nadzieniem wystarczy ilość cukru dodana do mieszanki drożdżowej. Do pieczenia ciasteczek do ciasta można dodać wanilinę lub inne pikantne dodatki, orzechy, suszone owoce i inne dodatki do smaku.
Krok 4:
Wlej mieszankę mleczno-drożdżową do miski z mąką i zagniataj ciasto. Jeśli wydaje się, że jest mało mąki, ciasto jest płynne, dodaj trochę mąki. Długie zagniatanie ciasta nie jest konieczne, aby nie stało się ciasne, a produkty z niego twarde. Głównym zadaniem jest zebranie ciasta w kulkę o jednolitej konsystencji.
Krok 5:
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto jest gotowe do pieczenia. Z takiego ciasta można piec ciasta i ciasta z różnymi nadzieniami. Po uformowaniu półfabrykatów z ciasta nie trzeba ich stawiać w przeciwieństwie do zwykłego ciasta drożdżowego, ale należy je natychmiast wysłać do rozgrzanego piekarnika. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g