krem budyniowy

bardzo szybki i smaczny, gęsty, doskonale trzyma kształt! Ten krem budyniowy jest zrobiony ze skondensowanego mleka, masła i twarogu. Można go uzupełnić różnymi aromatami: koniakiem, likierem, syropem. Można słodzić cukrem pudrem. Nie rozprowadza się i nadaje się nie tylko do eklerów!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 49 % 27 g
węglowodany 35 % 19 g
355 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem budyniowy? Przygotuj jedzenie. Twarożek do tego przepisu lepiej wybrać miękki, nie ziarnisty, o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj, że im bardziej jest tłusty, tym wyższa zawartość kalorii w naczyniu. Wyjmij olej z lodówki wcześniej, powinien zmięknąć. Mleko skondensowane wybierz całe, bez tłuszczów roślinnych. Jeśli dzieci jedzą ciasta, wyklucz koniak. Można go również zastąpić winem lub alkoholem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bez względu na to, jaki jest Twój twaróg, lepiej zmielić go przez sito. Wtedy krem okaże się bardziej delikatny i jednorodny. Możesz go przebić blenderem-efekt będzie taki sam.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź miskę, włóż do niej miękkie masło, dodaj proszek i wanilinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij masło z proszkiem do uzyskania przewiewnej, jasnej masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie przestając ubijać zacznij wlewać mleko skondensowane do śmietany. Dodaj go partiami, ubijając po każdej masie, aż będzie gładka. Na koniec wlej koniak lub inny alkohol.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odłóż mikser na bok i dodaj twaróg do mieszanki masła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj składniki szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie weź mikser. Ubij śmietanę, aż będzie puszysta przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Krem jest na tyle gęsty, że można nim nadziewać ciasta na różne sposoby. Włożyłem go do torby cukierniczej, pokroiłem ekler na dwie części i posadziłem krem małymi różyczkami. Możliwe jest napełnianie ciast przez małe otwory lub nacięcia bez wzorów. I możesz włożyć krem do środka tylko łyżeczką. Po przygotowaniu ciastek włóż je do lodówki na godzinę. Krem ustabilizuje się i będzie jeszcze smaczniejszy.

bardzo podobał mi się ten krem. Konsystencja, ilość cukru, zawartość tłuszczu-wszystko jest idealne. Myślę, że można go również użyć do ciast z babeczkami.

zamiast cukru można użyć słodzika.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy