ciasto z truskawkami, kwaśną śmietaną i śmietaną na lemoniadzie

takie ciasto z pewnością ozdobi Twój stół! Sezon truskawkowy już wkrótce! Proponuję takie letnie ciasto! To niemieckie ciasto!Ciasto na lemoniadzie, delikatny krem i lekka kwaśność z truskawek. To bardzo wredne!Musisz spróbować!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 4-10 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 58 % 18 g
192 kcal
IG: 17 / 11 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebujemy takich produktów. Oczywiście bierzemy najbardziej dojrzałe truskawki, bez uszkodzeń. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Weź dowolną lemoniadę. Mam Fanta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz piekarnik na 180gr. Ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym przez około 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po ubiciu stopniowo dodajemy lemoniadę, olej. Mieszać .

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę w porcjach. Z proszkiem do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bierzemy największy arkusz piekarnika. Zwykle mają wymiary 38 na 40 cm i pokrywamy papierem do pieczenia. I wlej na niego ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż do piekarnika na 25 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy gotowe ciasto i pozwalamy mu całkowicie ostygnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz przygotujmy wszystko na krem. Bierzemy śmietanę tłustą, co najmniej 30%. Śmietana. Ja też mam 20%. Krem w proszku jest suchy, którego nie trzeba gotować. Na przykład wystarczy ubić mleko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej śmietanę i dodaj proszek z cukrem waniliowym. Wszystko ubijamy przez minutę. Wystarczyło mi. Gdy tylko stanie się gęsty, wyłącz mikser.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj śmietanę i już łatwo wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Krem jest gęsty. Rozłóż go na cieście. I wyrównać.Jeśli nie ma takiego suchego kremu, możesz zrobić inny. Na przykład 250g mascarpone + 400ml śmietany ubij z cukrem do smaku, a następnie dodaj śmietanę lub pastę twarogową. Również bardzo smaczne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tak to z grubsza będzie wyglądać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Truskawki są gotowe. Musimy jeszcze ciąć. Przecięłam na pół.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż nasze połówki na śmietanie. Ale jeśli zrobię to jeszcze raz, nadal będę ciąć Klub mniejszy. Ponieważ wtedy łatwiej jest pokroić ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Robienie galaretki jak napisano na opakowaniu. Aby to zrobić, weź zimną wodę, włóż cukier i wlej suchy proszek do galaretki. Podpalamy i gotujemy jak galaretkę. Ciągle przeszkadzamy. Gdy tylko zgęstnieje, zdejmij z ognia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Teraz ostrożnie polej łyżką truskawki.Więc stopniowo wypełniaj wszystko.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    A na wierzch posypałam mielonymi fitashkami do dekoracji. Odstawiamy na kilka godzin i możemy jeść. Smacznego.

to ciasto zrobiłam po raz pierwszy. Cóż chciałabym powiedzieć. Bardzo smaczne, delikatne. Tylko truskawki wciąż ranią i nie są do końca słodkie. Więc dodałbym cukier do śmietany lub galaretki. I tak bardzo smaczne. Samo ciasto na lemoniadzie jest również bardzo delikatne. W Niemczech bardzo często robią ciasta kuchenne na lemoniadzie, Fante. Więc spróbuj, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal / 100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal / 100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Lemoniada - 26   kcal/100g
  • Suchy krem do ciasta - 400   kcal/100g

Podobne przepisy