Krem do muffinek

puszysty krem na bazie twarogu-pyszny i prosty! Krem muffinowy można przygotować na bazie twarogu. Taki krem dobrze zachowa swój kształt i nie doda wielu dodatkowych kalorii do przysmaku. Lepiej wybrać twaróg miękki, nie wodnisty.
FrancaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 9 % 2 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

1. Włóż twaróg do głębokiego pojemnika, ubij go blenderem, aby masa stała się jednorodna, bez ziaren i grudek (zamiast blendera możesz również kilka razy przetrzeć twaróg przez sito, aż uzyskasz pożądany rezultat).

2. Wlać mleko do powstałej masy, doprowadzić masę do kremowej konsystencji.

3. Dodaj substytut cukru do smaku, a także wlej trochę soku z cytryny.

4. Za pomocą miksera ubij śmietanę, aż będzie puszysta.

pyszne babeczki dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Słodzik - 20   kcal/100g

Podobne przepisy