ciasto na ciasto i pizzę luzem na kefirze bez drożdży

Szybkie ciasto luzem na różne ciasta! To ciasto można nazwać uniwersalnym, ponieważ można z niego upiec różne ciasta i inne wypieki, takie jak babeczki, babeczki, a nawet pizzę. Takie ciasto przygotowuje się bardzo szybko, dosłownie w pięć minut i nie wymaga czasu, aby stać i wytrzymać, więc przepis jest odpowiedni dla zapracowanych hostess. Składniki do przygotowania ciasta luzem są tanie i niedrogie, a ponadto można je znaleźć w prawie każdym domu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 71 % 24 g
137 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Wszystkie składniki ciasta luzem powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego kefir, jaja kurze wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem i odstawiamy i ogrzewamy w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir do głębokiej miski lub rondla. Dodaj cukier i sól, wymieszaj płyn, aby się rozpuściły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbijamy dwa jaja kurze, nie trzeba ich brać największych, wystarczy pierwsza kategoria. Ubij masę trzepaczką, widelcem lub mikserem. Ostatnia metoda jest najlepsza i najszybsza, jaja kurze powinny całkowicie rozproszyć się w kefirze. W zależności od nadzienia, z którym planujesz upiec ciasto, możesz zmienić proporcje cukru i soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę, lepiej to zrobić wielokrotnie, aby dobrze nasycić ją tlenem. Wtedy ciasto będzie bardziej porowate i lekkie. Dodaj do niego sodę i wymieszaj suche składniki. Wlej przesianą mąkę zmieszaną z sodą do miski z płynem. Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem mieszając ciasto trzepaczką lub widelcem. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak bardzo gęsta śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gęstość ciasta zależy od ilości i gęstości mąki, dlatego ważne jest, aby dodać odpowiednią ilość mąki. Dobrze wymieszaj ciasto, aby nie pozostały grudki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest gotowe do pieczenia ciasta. Pozostaje przygotować nadzienie. Ciasta z ciasta luzem można piec zarówno ze słodyczami (jagody, suszone owoce, orzechy, owoce), ziołami i serem, kiełbasą, gotowanymi jajkami i cebulą, jak i nadzieniem mięsnym, a nawet rybnym. Najważniejsze jest to, że nadzienie nie zawiera dużo wilgoci, warzywa i owoce po umyciu muszą być dobrze wysuszone z wody, w przeciwnym razie ciasto będzie wilgotne i nie będzie pieczone. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy