skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Wszystkie składniki ciasta luzem powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego kefir, jaja kurze wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem i odstawiamy i ogrzewamy w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Wlej kefir do głębokiej miski lub rondla. Dodaj cukier i sól, wymieszaj płyn, aby się rozpuściły.
Krok 3:
Wbijamy dwa jaja kurze, nie trzeba ich brać największych, wystarczy pierwsza kategoria. Ubij masę trzepaczką, widelcem lub mikserem. Ostatnia metoda jest najlepsza i najszybsza, jaja kurze powinny całkowicie rozproszyć się w kefirze. W zależności od nadzienia, z którym planujesz upiec ciasto, możesz zmienić proporcje cukru i soli.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj masę.
Krok 5:
Przesiej mąkę, lepiej to zrobić wielokrotnie, aby dobrze nasycić ją tlenem. Wtedy ciasto będzie bardziej porowate i lekkie. Dodaj do niego sodę i wymieszaj suche składniki. Wlej przesianą mąkę zmieszaną z sodą do miski z płynem. Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem mieszając ciasto trzepaczką lub widelcem. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak bardzo gęsta śmietana.
Krok 6:
Gęstość ciasta zależy od ilości i gęstości mąki, dlatego ważne jest, aby dodać odpowiednią ilość mąki. Dobrze wymieszaj ciasto, aby nie pozostały grudki.
Krok 7:
Ciasto jest gotowe do pieczenia ciasta. Pozostaje przygotować nadzienie. Ciasta z ciasta luzem można piec zarówno ze słodyczami (jagody, suszone owoce, orzechy, owoce), ziołami i serem, kiełbasą, gotowanymi jajkami i cebulą, jak i nadzieniem mięsnym, a nawet rybnym. Najważniejsze jest to, że nadzienie nie zawiera dużo wilgoci, warzywa i owoce po umyciu muszą być dobrze wysuszone z wody, w przeciwnym razie ciasto będzie wilgotne i nie będzie pieczone. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g