ciasto z galaretką na kwaśną śmietanę na ciasto z galaretką

ciasto na podstawie tego ciasta zawsze okazuje się puszyste! Ciasto z galaretką na kwaśnej śmietanie na ciasto z galaretką jest przygotowywane dość prosto i dość szybko. Najważniejsze przy jego przygotowaniu jest przestrzeganie kilku niuansów szczegółowo opisanych w tym przepisie. Aby nie marnować czasu, podczas gdy śmietana jest podawana z sodą oczyszczoną, możesz równolegle przygotować inne niezbędne składniki.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 59 % 27 g
206 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

1. Przepis na to ciasto z galaretką wymaga wcześniejszego przygotowania. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta należy wziąć śmietanę (odpowiednia jest każda śmietana o zawartości tłuszczu 15 procent lub więcej). Przenieś odpowiednią ilość kwaśnej śmietany do małej miski lub innego głębokiego pojemnika i dodaj do niej trochę sody oczyszczonej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw na około 20 minut. W tym czasie soda zareaguje z kwaśnym środowiskiem kwaśnej śmietany, a na jej powierzchni pojawią się małe bąbelki. Dzięki tej prostej technice ciasto z galaretką w końcu okaże się bardziej bujne w środku.

2. Podczas gdy śmietana stoi z sodą na boku, możesz przygotować wszystkie inne składniki do ciasta. Rozbij jaja kurze w osobnej czystej misce. Dodaj trochę soli i cukru, aby uzyskać bardziej zrównoważony smak. A następnie ubij jajka z przyprawami ręczną trzepaczką lub specjalną nasadką blendera lub miksera. Konieczne jest, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły, a na powierzchni mieszanki jajecznej pojawiła się bujna piana.

3. Następnym krokiem do przygotowania ciasta galaretowego jest przygotowanie mąki. Należy go przesiać przez drobne sito osobno do czystego, suchego pojemnika. Dzięki temu procesowi możesz pozbyć się nadmiaru grudek i jednocześnie nasycić mąkę tlenem. W rezultacie gotowe ciasto będzie delikatne i przewiewne.

4. Po upływie określonego czasu należy wlać śmietanę do mieszanki jajecznej i dobrze wymieszać. Następnie stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę do miski z ciastem i ponownie ubijaj wszystko przez kilka minut trzepaczką, mikserem lub blenderem, aż będzie gładkie.

rezultatem powinno być płynne, jednorodne ciasto bez grudek, o konsystencji podobnej do ciasta na naleśniki.

udane eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy