marynata do skrzydełek w piekarniku

Prosta i szybka marynata do skrzydełek z kurczaka z kefiru! Istnieje wiele różnych przepisów na przygotowanie marynaty do pieczenia w piekarniku lub grillowania skrzydełek z kurczaka. Przygotuj marynatę na bazie sosu sojowego i miodu, z octem i cebulą, z koncentratu pomidorowego lub keczupu, z musztardy i soku z cytryny. Szczególnie chciałbym zwrócić uwagę na marynatę z kefiru. Różni się od wszystkich poprzednich szybkością uzyskania pożądanego rezultatu, a także prostotą i dostępnością składników.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 60 % 6 g
48 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki marynaty kefirowej na skrzydełka z kurczaka: kefir, czosnek, pieprz, sól, przyprawa do drobiu. Aby uzyskać ostrzejszy smak produktu, do składu składników można dodać musztardę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż przyprawę do kurczaka do miski, można ją zastąpić dowolnymi innymi przyprawami do smaku, odpowiednie są włoskie zioła lub, na przykład, weź szczyptę papryki, ostrej papryki i trochę rozmarynu. Włóż czarny świeżo zmielony pieprz i sól. Ilość soli należy obliczyć na podstawie wagi skrzydełek kurczaka. Zmiel przyprawy łyżką lub tłuczkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbki czosnku są obrane z folii i drobno posiekane nożem lub przepuszczone przez prasę. Włóż do miski z przyprawami i ponownie potrzyj wszystko tłuczkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać kefir (lepiej jest wziąć grubszy kefir, ale niekoniecznie jednodniowy, im bardziej kwaśny jest kefir,tym bardziej miękkie i miękkie będzie mięso). I dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Możesz to zrobić widelcem lub ręczną trzepaczką, w zależności od objętości marynaty. Aby uzyskać więcej smaku, możesz dodać posiekaną świeżą pietruszkę. Możesz natychmiast przystąpić do marynowania skrzydełek z kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowane (umyte) skrzydełka z kurczaka wkładamy do głębokiej miski, zalewamy marynatą. Dobrze je wymieszaj, aby były całkowicie w marynacie i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Na wierzchu miskę można przykryć talerzem. Po określonym czasie skrzydełka z kurczaka można upiec w piekarniku. Dzięki tej marynacie mięso jest szczególnie delikatne i soczyste w smaku. Marynata kefirowa może być również używana do marynowania całego kurczaka. Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy