skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki marynaty kefirowej na skrzydełka z kurczaka: kefir, czosnek, pieprz, sól, przyprawa do drobiu. Aby uzyskać ostrzejszy smak produktu, do składu składników można dodać musztardę.
Krok 2:
Włóż przyprawę do kurczaka do miski, można ją zastąpić dowolnymi innymi przyprawami do smaku, odpowiednie są włoskie zioła lub, na przykład, weź szczyptę papryki, ostrej papryki i trochę rozmarynu. Włóż czarny świeżo zmielony pieprz i sól. Ilość soli należy obliczyć na podstawie wagi skrzydełek kurczaka. Zmiel przyprawy łyżką lub tłuczkiem.
Krok 3:
Ząbki czosnku są obrane z folii i drobno posiekane nożem lub przepuszczone przez prasę. Włóż do miski z przyprawami i ponownie potrzyj wszystko tłuczkiem.
Krok 4:
Wlać kefir (lepiej jest wziąć grubszy kefir, ale niekoniecznie jednodniowy, im bardziej kwaśny jest kefir,tym bardziej miękkie i miękkie będzie mięso). I dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Możesz to zrobić widelcem lub ręczną trzepaczką, w zależności od objętości marynaty. Aby uzyskać więcej smaku, możesz dodać posiekaną świeżą pietruszkę. Możesz natychmiast przystąpić do marynowania skrzydełek z kurczaka.
Krok 5:
Przygotowane (umyte) skrzydełka z kurczaka wkładamy do głębokiej miski, zalewamy marynatą. Dobrze je wymieszaj, aby były całkowicie w marynacie i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Na wierzchu miskę można przykryć talerzem. Po określonym czasie skrzydełka z kurczaka można upiec w piekarniku. Dzięki tej marynacie mięso jest szczególnie delikatne i soczyste w smaku. Marynata kefirowa może być również używana do marynowania całego kurczaka. Smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g