miód kwiatowy uzyskuje się, gdy pszczoły zbierają słodki nektar z kwiatów, a następnie przetwarzają go.
miód spadziowy uzyskuje się, gdy pszczoły zbierają słodkie wydzieliny mszyc, a także spadzi z liści.
miód kwiatowy z kolei dzieli się na wiele kategorii. Miód zebrany z kwiatów określonej rośliny otrzymuje nazwę tej rośliny. Na przykład: miód kasztanowy, miód lipowy, miód jarzębiny. Ile roślin miododajnych istnieje na świecie, tak wiele odmian naturalnego miodu.
miód może różnić się kolorem, smakiem i zapachem. Miód lipowy jest prawie bezbarwny, jasnożółty. Miód kwiatowy jest lekko żółty, a miód kasztanowy jest całkowicie ciemnozłoty. Kolor miodu może zmieniać się od bezbarwnego do ciemnobrązowego.
przepisy z miodem
we współczesnym gotowaniu – zjawisko jest dość powszechne. Miód jest składnikiem nie tylko wszelkiego rodzaju dań deserowych (
ciasta ,
ciasta ,
babeczki ,
ciasta, kremy,
budynie), ale także dań mięsnych. Na przykład miód można dodać do pieczeni mięsnej, miód można pokryć pieczoną tuszą kaczki, kurczaka, gęsi lub królika.
445 kcal
1 hour
Pierniki z tego ciasta są najlepsze! Jeden z najbardziej udanych przepisów na
Powiązane i dodatkowe kategorie: