skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z cytryną? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Aby przygotować sałatkę, lepiej wziąć młodą kapustę. Ma chrupiące, delikatne i soczyste prześcieradła.
Krok 2:
Usuń zewnętrzne zepsute liście z kapusty. Opłucz główkę kapusty pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się resztek wilgoci. Pokrój kapustę w cienkie paski. Wyślij do głębokiej miski sałatkowej o odpowiedniej wielkości.
Krok 3:
Obierz marchewki, opłucz i osusz. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek. Dodaj do kapusty.
Krok 4:
Umyj ogórek. W razie potrzeby odetnij skórkę. Pokrój ogórek w cienkie plasterki i wyślij do salaterki.
Krok 5:
Drobno posiekaj młodą zieloną cebulę. Tym razem użyłam połowy czerwonej cebuli sałatkowej.
Krok 6:
Przygotuj sos cytrynowy. Wyciśnij sok z jednej małej cytryny do głębokiej miski. Dodaj oliwę z oliwek, musztardę, miód i przyprawy do smaku. Suche zioła prowansalskie, bazylia i słodka papryka doskonale uzupełnią dressing. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. W razie potrzeby do sosu cytrynowego można dodać czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 7:
Polej sałatkę dressingiem.
Krok 8:
Drobno posiekaj koperek lub pietruszkę i dodaj do sałatki. Sól do smaku i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Sałatka jest gotowa, możesz podać!
młoda kapusta doskonale nadaje się do diety. Zawiera dużą ilość błonnika. Sałatka ze świeżych warzyw z dressingiem cytrynowym nasyci twoje ciało witaminami, doda siły i wigoru.
smacznego!
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g