Sałatka z cytryną

najjaśniejszy, zdrowy, witaminowy, o Smaku lata! Sałatka z cytryną, chrupiąca, pachnąca, z młodej kapusty z kwaśnym dressingiem jest przygotowywana bardzo szybko i niezwykle prosto. Podawaj jako samodzielną przekąskę lub z ziemniakami, mięsem i nie tylko. Idealny na chudy stół.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 53 % 9 g
węglowodany 29 % 5 g
113 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z cytryną? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Aby przygotować sałatkę, lepiej wziąć młodą kapustę. Ma chrupiące, delikatne i soczyste prześcieradła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń zewnętrzne zepsute liście z kapusty. Opłucz główkę kapusty pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się resztek wilgoci. Pokrój kapustę w cienkie paski. Wyślij do głębokiej miski sałatkowej o odpowiedniej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki, opłucz i osusz. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek. Dodaj do kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ogórek. W razie potrzeby odetnij skórkę. Pokrój ogórek w cienkie plasterki i wyślij do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj młodą zieloną cebulę. Tym razem użyłam połowy czerwonej cebuli sałatkowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos cytrynowy. Wyciśnij sok z jednej małej cytryny do głębokiej miski. Dodaj oliwę z oliwek, musztardę, miód i przyprawy do smaku. Suche zioła prowansalskie, bazylia i słodka papryka doskonale uzupełnią dressing. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. W razie potrzeby do sosu cytrynowego można dodać czosnek przepuszczony przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej sałatkę dressingiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj koperek lub pietruszkę i dodaj do sałatki. Sól do smaku i wszystko dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sałatka jest gotowa, możesz podać!

młoda kapusta doskonale nadaje się do diety. Zawiera dużą ilość błonnika. Sałatka ze świeżych warzyw z dressingiem cytrynowym nasyci twoje ciało witaminami, doda siły i wigoru. 

smacznego!

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy