klasyczny sos winegret z musztardą

Oryginalny, pachnący, pikantny, ze zwykłych produktów! Klasyczny sos winegret z musztardą to jedna z odmian słynnego francuskiego sosu. Dodanie octu i musztardy sprawia, że jego smak jest jasny i niezapomniany, twoja sałatka będzie lśnić nowymi kolorami.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 97 % 68 g
węglowodany 3 % 2 g
626 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny sos winegret z musztardą? W sosie dodaj sól, cukier i musztardę. Wziąłem ostry rosyjski, ale ogólnie zrobi to każdy, co lubisz lub masz w magazynie. W zależności od ostrości musztardy dostosuj jej ilość — włóż więcej mniej ostrych. Możesz nie dodawać soli do dressingu, ale posolić sałatkę do smaku już w salaterce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj kolejny składnik do sosu — ocet winny. Może być zarówno biały, jak i czerwony, nie ma różnicy. Oprócz wina możesz wziąć ocet jabłkowy lub sok z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj olej słonecznikowy. Lepiej oczywiście wziąć pachnący olej słonecznikowy. Jest to bardzo rosyjski produkt i to dzięki niemu opatrunek wzbogaci się o aromat słonecznika. Jeśli nie lubisz takiego oleju, nadaje się również rafinowany. Również pyszny dressing okaże się z oliwą z oliwek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A ostatnim etapem jest ostra mielona papryka. Używam czarnego mielonego pieprzu. Lepiej będzie użyć świeżo zmielonego pieprzu. Jest nieporównywalnie bardziej aromatyczny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj dressing. Zwracam uwagę na fakt, że musztarda, ocet i olej mają różne gęstości. Z tego powodu musztarda zawsze osiada pod swoim ciężarem na dnie sosu. Dlatego jest mało prawdopodobne, aby wymieszać opatrunek, aż będzie gładki. Na tym Stacja benzynowa jest gotowa! Pozostaje tylko wypełnić go winegretem i można go podać. Smacznego!

Ten dressing jest tak pikantny i aromatyczny, jak to tylko możliwe, ma wiele smaków, od słodkich i kwaśnych po pikantne. Dlatego polecam zacząć dodawać do sałatki łyżkę sosu na jedną porcję. Wymieszaj i spróbuj sałatki. W razie potrzeby dodaj więcej opatrunków.
idealnie nadaje się do winegret o spokojniejszym smaku, czyli bez kiszonej kapusty i śledzia. Opatrunek z pewnością sprawi, że będzie bardziej pikantny.
ale sos do winegret z kiszoną kapustą również działa dobrze. Najważniejsze - nie przesadzaj z tym, ponieważ, powtarzam, dressing jest tak pikantny, jak to tylko możliwe.
zasmakowałem dressingu, winegret zabłysnął nowymi kolorami.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy