Sałatka jarzynowa z serem i pomidorami

pyszne, proste, witaminowe, na przekąskę lub późną kolację! Sałatka warzywna z serem i pomidorami to wspaniałe połączenie zdrowego i smacznego. Ta sałatka może urozmaicić codzienne menu. Zaoferuj go do mięsa, ryb lub ziemniaków.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 23 % 5 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę warzywną z serem i pomidorami? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakie są najlepsze arkusze sałaty? Weź górę lodową, sałatę, Romano, Lollo-Rossa lub inne rodzaje świeżych liści. Użyłem mieszanki dwóch rodzajów. Każdy liść sałaty dobrze umyj i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Obierz cebulę, opłucz pomidory i ogórek w zimnej wodzie i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grubo pokrój Arkusze sałaty lub posiekaj rękami na dowolne kawałki. Wyślij do głębokiej salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w cienkie pióra lub półpierścienie. Której cebuli lepiej użyć? Do sałatek warzywnych idealna jest szalotka, czerwona lub biała cebula. Odmiany te smakują łagodniej w przeciwieństwie do zwykłej cebuli i doskonale uzupełniają świeże sałatki warzywne. Pokrój ogórek w cienkie plasterki. Wyślij do salaterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory w kliny. Jeśli używasz pomidorów cherry, możesz je częściowo pokroić na połówki, a niektóre dodać do sałatki w całości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z groszku w puszkach odcedź sok. Dodaj groszek do sałatki. Ser solankowy nie jest grubo krojony lub rozgniatany rękami. W sałatce odpowiedni jest ser feta, ser feta lub inny miękki ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj. Dobrze sprawdzają się koperek, pietruszka lub zielona młoda cebula. Wyślij warzywa do sałatki. Posyp mieszankę mielonej papryki na wierzchu. Od czasu do czasu dodaję suche zioła prowansalskie, które doskonale uzupełniają sałatkę i rozjaśniają jej smak. Polej wierzch olejem roślinnym lub oliwą z oliwek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie wymieszaj sałatkę i posmakuj soli. Jeśli to konieczne, dodaj sól do smaku. Zwykle nie jest to wymagane, ponieważ sam ser solankowy jest słony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw sałatkę na 5-10 minut i ponownie wymieszaj. Gotowe, możesz podawać!

sałatka może być oferowana do każdego dania mięsnego lub ziemniaczanego. Dla dietetyków sałatka może równie dobrze zastąpić obiad, jest sycąca kosztem sera i lekka dzięki warzywom.

smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy