skład / składniki
metoda gotowania
aby jogurt stał się grubszy (a do przygotowania sosu potrzebny jest gęsty jogurt), lepiej go zawiesić. Nie jest to trudne. Weź małe sito, umieść je nad odpowiednim pojemnikiem, w którym nadmiar płynu z jogurtu spłynie. Przykryj sito gazą złożoną z kilku warstw. Wlej jogurt do sita, a następnie ściągnij końce gazy i zawieś węzeł jogurtu nad jakimś pojemnikiem. Godzina (jeśli jogurt jest bardzo płynny, to półtorej godziny) zawieszenia wystarczy, aby uzyskać jogurt o wymaganej konsystencji.
Przenieś zagęszczony jogurt do miski. Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce (można wycisnąć przez prasę). Wlej zmielony czarny pieprz (idealnie świeżo zmielony), chmiel - suneli i sól. Wszystko wymieszaj. Ważne! Nie musisz ubijać sosu - po ubijaniu stanie się płynny.
sos jest gotowy i można go podawać na stole z dolmą. Jeśli dolma nie jest jeszcze gotowa, włóż sos do lodówki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g