Sałatka potłuczone ogórki

Ta sałatka to prawdziwe arcydzieło. Gotuj i ciesz się! Sałatka z połamanych ogórków to zdrowe danie warzywne, które jest odpowiednie zarówno dla wegetarian, jak i tych, którzy trzymają się postu. Ocet balsamiczny nadaje słodkawą nutę, a cytryna nadaje kwaśności. Wszystko razem-pyszne i harmonijne połączenie doznań smakowych.
NicoleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 44 % 4 g
54 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1.Jak zrobić sałatkę z połamanych ogórków? Umyj ogórki, pokrój wzdłuż na połówki i usuń nasiona. Jest to bardzo proste za pomocą łyżeczki.

2. Teraz robimy ogórki "połamane". Dosłownie:) Odwróć połówki skórą do góry i uderz szerokim nożem (jego płaską stroną). Konieczne jest, aby ogórki lekko pękły.

3. Pokrój ogórki na małe kawałki o dowolnym kształcie, przenieś je do miski, a następnie posyp solą (około 1 łyżeczką), zalej octem, wymieszaj i pozostaw na 10 minut.

4. Usuń pestkę z oliwek, pokrój na małe kawałki.

5. Paprykę chili pokroić w cienkie pierścienie, drobno posiekać zieloną cebulę, pokroić bazylię (liście bazylii można pozostawić w całości), wycisnąć sok z cytryny do szklanki.

6. Wrzuć ogórki do durszlaka, a następnie przenieś je do salaterki.

7. Dodaj chili, cebulę i kawałki oliwek do ogórków.

8. Zalej wszystko sokiem z cytryny (około 2 łyżkami stołowymi - skup się na swoim smaku).

9. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, dopraw sałatkę mieszanką.

10. Posyp sałatkę czarnym pieprzem, bazylią i natychmiast podawaj.

ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy