przepis na ciasto na mleku, oprócz wyrażonego składnika, obejmuje: mąkę, jajka, masło, sól/cukier. Jeśli jest wystarczająco dużo cukru i masła, otrzymasz ciasto maślane. & nbsp;jeśli wkrótce w przepisie nie ma jajek, mleko można łatwo zastąpić wodą lub kefirem. Ponadto zamiast„mokrego & rdquo; mleko można wziąć w proszku, rozcieńczając je wodą do pożądanej konsystencji.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto mleczne:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
suche drożdże | 410 | 49 | 6 | 40 |
na mleku przygotowywane są następujące rodzaje ciasta:
- drożdżowe
- bezdroża
- maślane
technologia przygotowania tego rodzaju ciasta jest taka sama jak każdego innego: suche produkty miesza się oddzielnie od mokrych, po czym obie masy są łączone ze sobą i ugniatane w jedną, elastyczną lub płynną. Mąkę przesiewa się w celu wzbogacenia w tlen i nadania potrawie lekkości i porowatości. Mleko dodaje się na ciepło (najczęściej). Wszystkie składniki zawarte w przepisie powinny mieć taką samą temperaturę, jak to możliwe, zwłaszcza jeśli chodzi o delikatne wypieki.
subtelności robienia ciasta mlecznego
Jak zrobić ciasto na mleku? Jeśli jest to wersja niesłodzona, jajka są ubijane solą, mieszane z mlekiem i masłem. Przesiana mąka jest wprowadzana do płynnej mieszanki. Ciasto ugniata się delikatnie zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż będzie gładkie. Potrzebujesz elastyczności - pobiera się więcej mąki, a dla cieczy-mniej. Formuje się kulkę, która jest przykryta ręcznikiem i pozostaje & bdquo;leżakować & rdquo; przez pół godziny w temperaturze pokojowej.
jeśli potrzebujesz słodkiej wersji, w pierwszym etapie jajka są ubijane cukrem.
pięć najszybszych przepisów na ciasto mleczne:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto naleśnikowe z dziurami | 10 min | 185 | +56 |
ciasto naleśnikowe parzone na mleku | 10 min | 168 | +74 |
ciasto drożdżowe bez pary proste | 15 min | 263 | +77 |
ciasto na pączki | 15 min | 204 | +16 |
ciasto na mleku bez drożdży | 20 min | 260 | +77 |
jeśli ciasto jest drożdżowe na suchych drożdżach, dodaje się je do mąki. Prasowane drożdże należy obudzić, budując ciasto z dodatkiem ciepłej wody i cukru. Następnie wlewa się je razem z mąką.
pamiętaj, że ciasta na świeżym mleku nie można przechowywać w lodówce dłużej niż 1-2 dni. Można go zamrozić, ale nadal staraj się go używać w ciągu tygodnia.