ciasto naleśnikowe z kremem na mleku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajka na głęboką miskę. Dodaj sól i wlej mleko. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
2. Wlać cukier i wanilinę, wymieszać.
3. Przesiej mąkę pszenną i dodaj do ciasta, dobrze wymieszaj.
4. Wlać olej roślinny. Ciasto powinno być jednorodne i bez grudek.
5. Teraz możesz wlać wrzącą wodę. Ciasto szybko wymieszać trzepaczką i pozostawić na 10-15 minut. Następnie na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g