ciasto naleśnikowe z kremem na mleku

ciasto jest łatwe do przygotowania, uzyskuje się bardzo delikatne naleśniki. Ciasto kremowe na naleśniki w mleku przygotowuje się z dodatkiem wrzącej wody. Dlatego wodę należy wcześniej podgrzać. Ten składnik jest dodawany na samym końcu. Następnie ciasto powinno stać co najmniej 10 minut i można rozpocząć smażenie. Gotowe naleśniki z kremem można podawać z herbatą lub kawą. Łatwo zawija się w nie zarówno słodkie, jak i mięsne nadzienie.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 67 % 20 g
138 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Rozbij jajka na głęboką miskę. Dodaj sól i wlej mleko. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
2. Wlać cukier i wanilinę, wymieszać.
3. Przesiej mąkę pszenną i dodaj do ciasta, dobrze wymieszaj.
4. Wlać olej roślinny. Ciasto powinno być jednorodne i bez grudek.
5. Teraz możesz wlać wrzącą wodę. Ciasto szybko wymieszać trzepaczką i pozostawić na 10-15 minut. Następnie na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy