skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę. Pozostaw połowę na powierzchni roboczej, wlej drugą połowę mąki do dużej miski.
2. Dodaj sól do miski, wymieszaj.
3. W mieszaninie mąki i soli zrób wgłębienie, wlej tam olej roślinny.
4. Zagotuj wodę i wlej bezpośrednio do oleju. Wymieszaj wszystko na gładką masę i odstaw na 5-10 minut. Konieczne jest, aby przyszłe ciasto trochę ostygło.
5. Ubij jajko w szklance widelcem.
6. Dodaj jajko do ciasta i wszystko dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Proces zajmie dosłownie kilka minut.
7. Umieść ciasto parzone na pozostałej powierzchni roboczej mąki i wymieszaj z nią. Ciasto powinno być o zwykłej konsystencji, przygotowywane do pierogów i pierogów. Miękki i przyjemny w dotyku.
8. Ciasto włożyć do miski, przykryć wilgotnym ręcznikiem i odstawić na godzinę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g