ciasto parzone na pierogi i pierogi na wodzie

posłuszne i przyjemne ciasto, z którym praca jest przyjemnością! Mój ulubiony przepis na ciasto na pierogi i pierogi! Bardzo elastyczny, miękki i przyjemny, nie pęka ani podczas modelowania, ani podczas gotowania, ani po zamrożeniu. Robienie z niego pierogów i pierogów to przyjemność. Polecam wszystkim! Ilość ciasta wystarczy na jedno przygotowanie pierogów lub pierogów dla firmy 6-8 osób.
AzizaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 69 % 33 g
224 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

1. Przesiej mąkę. Pozostaw połowę na powierzchni roboczej, wlej drugą połowę mąki do dużej miski.

2. Dodaj sól do miski, wymieszaj.

3. W mieszaninie mąki i soli zrób wgłębienie, wlej tam olej roślinny.

4. Zagotuj wodę i wlej bezpośrednio do oleju. Wymieszaj wszystko na gładką masę i odstaw na 5-10 minut. Konieczne jest, aby przyszłe ciasto trochę ostygło.

5. Ubij jajko w szklance widelcem.

6. Dodaj jajko do ciasta i wszystko dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Proces zajmie dosłownie kilka minut.

7. Umieść ciasto parzone na pozostałej powierzchni roboczej mąki i wymieszaj z nią. Ciasto powinno być o zwykłej konsystencji, przygotowywane do pierogów i pierogów. Miękki i przyjemny w dotyku.

8. Ciasto włożyć do miski, przykryć wilgotnym ręcznikiem i odstawić na godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy