ciasto na wodzie i oleju na paszteciki z suchymi drożdżami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej cukier i suche drożdże do ciepłej wody, dobrze wymieszaj. Pozostaw mieszaninę w ciepłym miejscu, aż pojawi się Piankowa Czapka.
2. Rozbij jajka do miski, dodaj sól i olej słonecznikowy, wymieszaj trzepaczką.
3. Łączymy obie mieszanki razem, przesiewaj mąkę w częściach, za każdym razem dobrze mieszając. Gdy ciasto stanie się gęste i lepkie, nadal ugniatamy rękami, smarując je dodatkowo olejem słonecznikowym, co pozwoli nie dodawać nadmiaru mąki i nie "zatykać" ciasta.
4. Ciasto zwijamy w kulkę, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość, po czym lekko ugniatamy i ponownie odstawiamy.
a teraz ciasto jest gotowe do dalszej pracy.
pyszne wypieki dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g