skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować glazurę na ciasto wielkanocne z cukru pudru, weź jajko kurze (potrzebujesz tylko białka, wyślij żółtko do ciasta lub omletu), cukier (lub natychmiast cukier puder, nie musisz przepuszczać cukru przez młynek) i sok z cytryny.
Krok 2:
Oddziel białko od żółtka, natychmiast spuść białko do pojemnika nadającego się do ubijania - szerokiego i z bokami, aby rozpryski z miksera nie rozprzestrzeniały się po całej kuchni.
Krok 3:
Jeśli nie ma gotowego cukru pudru, zrób go za pomocą młynka do kawy, przewijając wymaganą ilość cukru, aż zostanie całkowicie zmielony na mąkę.
Krok 4:
Podłącz mikser i opuść jego łopatki do kubka do ubijania, zacznij ubijać białko najpierw na najniższych obrotach, aby stopniowo dotleniało, a następnie zwiększaj prędkość. Białko powinno być schłodzone, aby łatwiej i szybciej wbijało się w pianę.
Krok 5:
Gdy masa stanie się gęsią, zacznij stopniowo dodawać cukier puder, nie przerywając procesu ubijania.
Krok 6:
Ubij masę cukrowo-białkową na strome szczyty-kiedy przestaną się osadzać po podniesieniu miksera.
Krok 7:
Na koniec dodaj sok z cytryny i przebij powstały krem białkowy.
Krok 8:
Widzisz, jak zagęszczony jest lukier? W ogóle nie spada z ostrzy.
Krok 9:
Lukier na ciasto wielkanocne z cukru pudru może być stosowany nie tylko w wypiekach wielkanocnych, jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych po prostu lub do smarowania ciast i ciast, ciasteczek. Okazuje się bardzo smaczny i delikatny, nie twardnieje przez długi czas, więc wygodnie jest podawać takie wypieki na świątecznym stole.
lukier na ciasto wielkanocne z cukru pudru to najprostsza i najczęstsza Pasta do pieczenia wielkanocnego, znana od czasów starożytnych naszym prababkom.
do produkcji używa się minimum produktów, a glazury okazuje się całkiem sporo-jedną porcją bitej glazury można ozdobić dużą liczbą ciast lub ciast.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g