lukier na ciasto wielkanocne z cukrem pudrem

lukier z cukru pudru to najbardziej pożądany przepis. Proponowany przepis jest jednym z najbardziej poszukiwanych nie tylko w święta przed Wielkanocą i Wielkanocą, taki lukier białkowy z powodzeniem nadaje się do ozdabiania ciast, ciastek, słodkich ciast i ciast zarówno w produkcji, jak iw domowych wypiekach.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 3 % 2 g
węglowodany 93 % 71 g
299 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować glazurę na ciasto wielkanocne z cukru pudru, weź jajko kurze (potrzebujesz tylko białka, wyślij żółtko do ciasta lub omletu), cukier (lub natychmiast cukier puder, nie musisz przepuszczać cukru przez młynek) i sok z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białko od żółtka, natychmiast spuść białko do pojemnika nadającego się do ubijania - szerokiego i z bokami, aby rozpryski z miksera nie rozprzestrzeniały się po całej kuchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli nie ma gotowego cukru pudru, zrób go za pomocą młynka do kawy, przewijając wymaganą ilość cukru, aż zostanie całkowicie zmielony na mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podłącz mikser i opuść jego łopatki do kubka do ubijania, zacznij ubijać białko najpierw na najniższych obrotach, aby stopniowo dotleniało, a następnie zwiększaj prędkość. Białko powinno być schłodzone, aby łatwiej i szybciej wbijało się w pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy masa stanie się gęsią, zacznij stopniowo dodawać cukier puder, nie przerywając procesu ubijania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij masę cukrowo-białkową na strome szczyty-kiedy przestaną się osadzać po podniesieniu miksera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec dodaj sok z cytryny i przebij powstały krem białkowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Widzisz, jak zagęszczony jest lukier? W ogóle nie spada z ostrzy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lukier na ciasto wielkanocne z cukru pudru może być stosowany nie tylko w wypiekach wielkanocnych, jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych po prostu lub do smarowania ciast i ciast, ciasteczek. Okazuje się bardzo smaczny i delikatny, nie twardnieje przez długi czas, więc wygodnie jest podawać takie wypieki na świątecznym stole.

lukier na ciasto wielkanocne z cukru pudru to najprostsza i najczęstsza Pasta do pieczenia wielkanocnego, znana od czasów starożytnych naszym prababkom.

do produkcji używa się minimum produktów, a glazury okazuje się całkiem sporo-jedną porcją bitej glazury można ozdobić dużą liczbą ciast lub ciast.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy