skład / składniki
metoda gotowania
zbliża się sezon piknikowy, w którym wszyscy mieszkańcy miasta wybierają się na łono natury, aby odpocząć i usmażyć mięso. Najlepszą opcją na piknik są żeberka smażone na grillu. Ale aby to danie okazało się piękną skórką i niezrównaną pysznością, musisz wybrać odpowiednią marynatę do ich przygotowania. W internecie można znaleźć wiele różnych marynat, ale ten przepis będzie najlepszy do marynowania żeber na grillu. Przyciągną całą dzielnicę swoim aromatem, a także staną się główną ozdobą na wiosennym stole w towarzystwie jasnych świeżych warzyw, ziół i szklanki czegoś gorącego.
tak więc, aby przygotować marynatę na żeberka na grillu, musisz wziąć głębokie naczynie, w którym składniki zostaną zmieszane i włożyć do niego majonez. Procent tłuszczu majonezu dobieramy na podstawie jego smaku. Możesz użyć domowego majonezu. Następnie dodaj do niego ostry sos pomidorowy i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
teraz do powstałej mieszanki musisz dodać suszone warzywa. Do tego przepisu wybrano koperek, pietruszkę i mieszankę włoskich ziół. Dodaj również mieloną paprykę, posiekany czosnek i liść laurowy. Aby liść laurowy dał więcej smaku w marynacie, lepiej rozbić go na małe kawałki. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i zalej wodą, aby marynata nie była tak gęsta. Dla miłośników sosu sojowego możesz zastąpić go wodą.
marynata jest gotowa, teraz pozostaje tylko wlać żeberka i włożyć je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
zwiększ liczbę składników według własnych upodobań, koncentrując się na liczbie żeber - powinny być całkowicie pokryte marynatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g