ciasto na Czeburek na kefirze z jajkiem

Naucz się robić idealne ciasto na cheburek! Ciasto na Czeburek absolutnie nie jest trudne do przygotowania. Oczywiście smak i jakość gotowego dania w dużej mierze zależy od odpowiednio przygotowanego ciasta, przestrzegania wszystkich zasad i proporcji. Wiele zależy również od jakości produktów. Mleko należy kupić od zaufanego producenta lub użyć domowego kefiru. Jajko w przepisie stosuje się duże, Kategoria C0. Jeśli jajka są małe, powinieneś wziąć dwa. Lepiej przesiać mąkę do ciasta, aby pozbyć się grudek.
lobodaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 80 % 43 g
221 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

chebureki to dla wielu znane danie. Udało im się pokochać smakoszy z różnych krajów. To danie to ciasto z nadzieniem mięsnym smażone w oleju roślinnym. Nadzienie składa się zwykle z mielonej wieprzowiny lub wieprzowiny z dużą ilością cebuli. Cebula nadaje mięsu niespotykaną soczystość i aromat.

istnieją różne przepisy na ciasto cheburek: można je przygotować na wódce, wrzącej wodzie, mleku, kefirze. Każdy rodzaj ciasta jest interesujący i smaczny. Ten przepis pomoże przygotować ciasto na kefirze.

1. Wlej ciepły kefir do miski, w której zagniatamy ciasto.

2. Tutaj rozbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Ubij mieszaninę widelcem lub ręczną trzepaczką.

3. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Gdy ciasto będzie wystarczająco gęste, należy je dalej ugniatać na stole.

4. Posyp powierzchnię roboczą mąką. Wskazane jest, aby nie przesadzać z mąką-jej nadmiar może nie wpływać na ciasto w najlepszy sposób.

5. Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami. Musisz ugniatać powoli, ciasto lubi, gdy jest ugniatane.

6. Ciasto okazuje się umiarkowanie strome, elastyczne. Nie powinien być twardy i nie powinien być miękki przez Chur.

7. Przykryj ciasto folią spożywczą lub czystym ręcznikiem kuchennym, pozostaw na 20 minut. W tym czasie ciasto odetchnie.

a kiedy odpoczywa, możesz zrobić coś pożytecznego, na przykład przygotować nadzienie.

pyszne chebureki dla ciebie. Niech wysiłki zostaną docenione!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy